Темата за съжителството между бебето и домашния любимец е много популярна, а мненията са безкрайно разнообразни. Дали споделеният живот между животинката и нашето мъниче е добра идея, или не, предстои да разберем в следващите редове.

Разбира се, и двете ситуации си имат както предимства, така и недостатъци. Ако от дълго време живеете в един дом с куче, коте или друго животинче, то със сигурност се е привързало силно към вас и появата на бебето, ще предизвика известна доза раздразнение от негова страна, ревност няма как да не липсва, поне в първите дни, бъдете подготвени за нея. Животните усещат всичко, което се случва с техните стопани, и промяната в ежедневието няма как да остане незабелязана. Колкото и да обичате домашния любимец, вече сте родители на вашето собствено дете и малкият човек, плачещ в креватчето, заслужава цялото ви внимание. Ако кучето тропа по вратата, давайки сигнал, че иска да излезе, а бебето плаче, сме сигурни, че няма да се колебаеете кое от двете ви любими същества да почака. Ето защо домашният любимец няма как да не промени своето поведение, той ще се почувства пренебрегнат, ще усети липса на внимание и може дори да го накарате да тъгува.

Предизвикателство е да живеете в един дом с домашен любимец и бебе едновременно, но ако имате търпение и подходите с внимание към първоначалните опознавателни дни, то със сигурност положението бързо ще се нормализира и с времето ще започнете да виждате единствено позитивните симптоми на съвместното различно съжителство.

Когато животните приемат новата ситуация, те ще се привържат силно към новия член на семейството. И ще станат приятели с него – по-добри, отколкото предполагате. Домашният любимец ще бди над малкото човече, ще го пази, закриля и ще му помага. А когато порасне, игрите няма да имат край, забавлението ще е огромно, усмивката на мъника широка, а животинката ще бъде безкрайно щастлива. Е, понякога, може би и леко изтормозена, защото за децата е истинска забава да дърпат опашката и ушите на животинчето, да го пипат по носа, да го гушкат, да му крадат играчките и какво ли още не… Но все пак, приятелството е забележително, в края на работния ви ден, да ги видите сгушени един до друг, спящи блажено, спокойни и щастливи, няма по-голяма сладост от това.

Предизвикателство, което е възможност, показваща ви една различна любов, едно интересно приятелство, което ще съществува цял живот. Да, ще има някои некомфортни ситуации в началото, но нима това не е така при всяко едно ново запознанство?! Бъдете търпеливи, отделяйте време и на бебето, и на домашния любимец, говорете им, подходете с внимание към ситуацията и резултатите няма да закъснеят. Много скоро ще се радвате от общото съжителство и ще сте щастливи, че го имате.

 

Author

Светът на дървените играчки!