Детският характер е цяла вселена от емоции и чувства, която често се затрудняваме да разгадаем. Децата развиват в себе си качества и умения всеки ден, опознавайки света около тях и научавайки непрекъснато по нещо ново за заобикалящата ги среда. Важно е да им давате свобода, да допускат грешки, да търсят сами отговори, да изпитват затруднения. Защо ли? Защото тъкмо това са най-ценните уроци, които можете да им дадете. Ако ги научат сами, може да сте сигурни, че урокът ще бъде усвоен до съвършенство и поуката от него ще оказва своите ползи в бъдещия живот на днешния малчуган.

За да бъде нашият мъник щастлив, освободен в общуването, мислещ, търсещ и откриващ е най-важно да разширявате хоризонтите му постоянно, да му осигурявате нужната свобода да опознава, опитва, да пада и да се изправя. По този начин ще изградите и друго важно качество, а именно – увереност. В следващите редове ви споделяме още някои полезни насоки, с които да постигнете това.

 Подкрепяйте детските интереси 

В ранната си възраст децата бързо изпитват влечение към нещо, след което по същия бърз начин губят интерес към него. Те самите все още се опознават и за да разберат кое им харесва, трябва първо да опитат, и разбира се, често да се окаже, че са сгрешили. Давайте им възможности да се докосват до различни дейности, за да изследват и опознават. Когато изберат свое хоби, подкрепете този детски интерес с походяща тематична играчка, която да го развива, или с информация, която да обогати знанията на мъника. Включете се в детското хоби, бъдете активни и се забавлявайте заедно, възможностите са много. Не забравяйте, че често хобитата се оказват добри помощници на децата, които изпитват затруднение да се впишат в детския колектив, интересите са начин да се запознаеш и да се сближиш с нови приятелчета.

Давайте добър пример 

Най-силно влияние върху живота на всеки малчуган оказват неговите родители, тяхното поведение, начин на живот, мислене и т.н. Децата копират и са безкрайно добри в тази своя „игра“. Много е важно да внимавате какъв пример давате на своето дете, нека то ви вижда като личност, която е уверена, смела, мислеща, постигаща целите си, мечтаеща. Именно това, което вижда детето ви днес, ще бъде основополагащо за човека, в който ще се превърне детето ви утре. Бъдете добър пример и ако се наложи да влезете в конфликт, внимавайте по какъв начин ще реагирате и какъв модел на поведение ще покажете.

Говорете открито за проблемите

За да бъде мъникът ви уверен, той трябва да усеща, че вашето отношение към него, когато става въпрос за даден проблем, е като към възрастен човек, а не като към хлапе, което не знае какво иска и как да излезе от затруднена ситуация. Децата са по-мислещи и разсъждаващи, отколкото предполагате. Доверете им се, говорете открито и обсъждайте спокойно с тях всичко, което ви тревожи по отношение на тяхното поведение. Разговорите са от осбено значение за всеки тип отношения, не пропускайте да ги осъществявате винаги, когато почувствате нужда.

Вярвайте на децата си

Вярвайте на вашето дете, не показвайте видно съмненията си, скрийте ги някъде назад в съзнанието и не позволявайте на тази колеблива емоция да провали отношенията ви с вашия малчуган. Едва ли всичко, което му хрумне на мъника, ще бъде правилно, но нищо, оставете го, нека осъзнае сам. За децата е важно е да виждат, че техните родители им се доверяват, пускат ги сами да излизат, когато са достатъчно големи, сами да решават какво, кога и как да си купят, сами да взимат решения за големи или малки въпроси.

Увереността е качество, което помага на човек да се движи смело в предизвикателствата на живота, да вярва в своите способности и да предизвиква възможностите си, увереността ни прави смели да опитваме нови и нови неща, тоест да живеем истински живота, да грабим с пълни шепи от всичко, което той ни предоставя, да търсим, да откриваме и да имаме. Затова, бъдете уверени, покажете на мъника това качество и се постарайте да му помогнете да го изгради в себе си. Сигурни сме, че знаете как.

 

Author

Светът на дървените играчки!