Всеки от нас си спомня своята детска стая, без значение каква е била тя. Детската стая е мястото, където изживяваме най-големите си приключения, смеем се най-силно, плачем най-откровено, учим се, развиваме се, растем. Детската стая е един вълшебен свят – защитен, уютен, свободен, спокоен, наш си.

За да създадете приказно пространство за вашето дете е добре да се придържате към някои конкретни насоки.

Дори и домът ви да е малък и да се чувствате затруднени в създаването на детска стая, важно е да не забравяте, че решение винаги има, с повече креативност дори малките пространства могат да се превърнат в цяла вселена за вашия малчуган. За децата не е важно колко е голяма стаята им и дали е максимално просторна, за тях от значение е да имат свое лично пространство, в което да се научат да бъдат самостоятелни, в което да играят на воля, да опознават заобикалящата ги среда и да летят в безграничния свят на приключенията. Затова задължително отделете стая или ако това е невъзможно, то поне предвидете детско кътче в дома си. Децата се нуждаят от това.

Някои базови неща са в стаята да има удобно легло с нощно шкафче до него, гардероб, който да съхрани дрешките и част от играчките на мъничето, детско столче, бюро и практични, удобни етажерки.  Задължително се съобразете с разположението на стаята, защото колкото повече светлина позволите да влиза до детското кътче, толкова по-добре. Същото важни и за цветовете – нека бъдат повече, за да бъде по-цветно, по-весело и забавно.

Вероятно бързо стаята ще придобива разхвърлен, шарен вид, не спирайте детето си да се забавлява и не бъдете от родителите, които държат всичко под конец. Ако сте пристрастени към подредените пространства, то влагайте енергията си в останалата част от къщата, но детската стая оставете така, както детето пожелае да бъде. Именно по този начин ще го научите да се грижи за дома, да полага труд, за да се чувства добре и комфортно, всичко това ще запознае малчугана с някои важни ценности.

И все пак, за да не бъде абсолютен хаос, може да купите няколко кутии за съхранение и да обясните на детето как прибирайки играчките си там, те ще бъдат запазени за по-дълго време и по-лесно ще могат да бъдат намирани след игра.

Детайлите също са важна част от детската стая. За тях е добре да се допитвате до мнението на детето си. Неговото желание трябва да бъде водещо за вас при избора на различните малки акценти и детайли. Нощните лампи, светещите стикери, дървените висящи декорации, всичко това ще придаде индивидуалност на детското помещение.

Направете така, че влизайки в своята стая, детето да почувства, че влиза във собствения си вълшебен свят. Давайте свобода на хлапето, то се нужда от нея, така както и вие желаете да бъдете сами понякога. Създайте уютна и топла детска стая и оставете детето ви да расте щастливо там.