Всеки човек има страхове. Страхът всъщност е една от основните човешки емоции. Важно е да знаем, че той никога не възниква случайно, винаги е обвързан с емоционалния ни свят. Ако детето ни се страхува от нещо, то няма защо да бъдем притеснени и да хукваме веднага на психолог.

Всяко мъниче се страхува от нещо и това е напълно нормално. Много често, с времето, детската психика сама преодолява страха и първоначалните притеснения на родителите се оказват ненужни. Зад всеки страх стои нещо обективно, крие се някоя реална ситуация и при появата на какъвто и да е детски страх, първото, което трябва да направим е да се опитаме да разберем причината за него. След това родителите трябва да помислят за възможните варианти, с помощта на които проблемът може да бъде разрешен у дома, без намесата на професионалист в областта. Когато детето е малко всяко преживяване влияе на неговия душевен свят и никой малчуган не би се чувствал комфортно в своята крехка възраст да се среща с други хора, на които да се налага да споделя за своите притеснения. Затова, винаги първо опитвайте да решите проблема сами. Все пак детето ви има най-голямо доверие на вас, не го забравяйте.

В детското съзнание всяка мисъл може да стане реална, децата често хиперболизират всичко казано, приемат приказните герои за реални същества и напълно допускат до себе си факта, че те могат да ги наранят. Затова родителите трябва да бъдат внимателни с така популярните изрази за Баба Яга, Дядо Торбалан и други подобни.

Може би най-характерният детски страх е страхът от тъмното. Ако детето ви не обича да остава само в тъмна стая, не се притеснявайте да оставяте лампата запалена, докато мъничето заспи. Ако това го успокоява, то няма защо да не го правите. За да се чувства детенцето защитено е добре да има в стаята си, близо до себе си, нощна лампа, която да може с лекота да запали при нужда. Можете да изберете обикновена нощна лампа в интересна сладка форма – например зайче, катеричка, панда, коте, а защо не и симпатична круша. Миньоните също са много обичани от децата, затова нощната лампа миньон освен че ще осигури комфорт на детето при заспиване, е много вероятно да се превърне и в добър приятел на малчугана. Ако искате светлината да бъде по-интересна и атрактивна, ви съветваме да спрете вниманието си на детските лампи на Haba. Те освен че ще придадат светлина на тъмното помещение, също така ще прожектират различни картинки на стената в детската стая. Това със сигурност ще подейства успокояващо на мъника. Вероятно и детската нощна лампа на Varta ще ви се стори добро предложение.

Нощните лампи са само един от начините, по които можете да успокоите детския страх от тъмното. Различните приказни фенерчета също често са добри помощници. А понякога децата се нуждаят само от разбиране от ваша страна. Подкрепете ги в техния страх, бъдете до тях, говорете за техните притеснения, споделете и вашите страхове, покажете им, че да се страхуваш е нещо напълно нормално. Разговорите често са ключови за решаването на всякакви проблеми.

Друг полезен начин е да обиколите заедно с детето неговата тъмна стая, да изследвате предметите в нея и да ги назовавате. Помнете, че детето ви се намира във фазата на опознаване на света, учи се да се доверява на своята представа за него и сега, повече от всякога, е важно да се съобразявате с мнението му.

Сигурни сме, че всеки родител има усет за решаването на проблемите, възникнали при детето му. Страхът от тъмното не е повод за притеснение, а само причина да бъдете по-близо до детето си, да говорите с него, да го опознаете още по-добре. Подходете с внимание към проблема, и съвсем скоро той ще бъде разрешен.