Времената днес са толкова различни, много моменти от миналото са забравени, игрите са предимно онлайн, запознанствата – също, общуването е друго, наполовина истинско, децата живеят по нов, дигитален начин, всичко е претърпяло промени, дори и много традиции са изменени. Но е нормално, животът е движение, нищо не остава завинаги по един и същи начин, на едно и също място, всичко, абсолютно всичко се променя. Промяната е част от развитието. Затова не бива да сме изненади от света, в който живеем днес. Това, което можем да направим, е да не позволяваме на спомените да бъдат забравени, ако ги съживяваме често, то те ще пазят своя цвят и лесно ще ни връщат към емоцията от преди.

Коледа е хубаво време, в което да се замислим за нашето минало, да си спомним най-ярките ни преживявания и да се опитаме да се върнем към тях в реалността. Днес ви каним да обърнете поглед с нас назад, в отминалите дни, и да преживеете с усмивка отново някои занимания, които преди ни топлеха силно и караха сърцето ни да трепти в непознати, вълнуващи и много светли честоти. За какво ви говорим ли? Предстои да разберем в следващите редове.

Прожектиране на филмчета 

Помните ли онези магически прожекционни апаратчета и малките кутийки, пълни с различни приказни истории? Колко вълнуващо беше. Събирахме се с приятели и роднини, затъмнявахме някоя стая, лягахме – кой по леглото, кой на земята, избирахме някой, който да чете приказката, и се вглеждахме с интерес в тавана, където историята оживяваше пред очите ни. Емоцията беше несравнима. Сигурни сме, че много от вас пазят някъде в дома си апаратчето. Изчистете го праха на времето, намерете лентите с филмчета и прожектирайте още сега на детето си, открийте пред него един свят, изцяло различаващ се от този на екраните. Сигурни сме, че ще събудите силно вълнение в очите на мъника.

Разказване на страшни истории 

Страшните истории са вълнуващо преживяване, но все пак ви пожелаваме да ги слушате, а не да усещате емоцията от реалното им изживяване. Направете си тъмно убежище, развихрете въображенито си, остането на тъмно, осветявайте само лицето си с фенерче и започнете разказа си с динамика и вълнение. Накрайте слушателите си да се страхуват, уплашете ги, забавно е, запомнящо се и много, много весело. Забавлявайте се, както преди, беше интересно и различно.

Представление пред родителите 

Спомняте ли си детските представления, които изнасяхме пред родителите си, преди, когато бяхме деца, които не познаваха мобилните телефони, таблетите и онлайн пространството. Родителите ни организираха празнични или не, просто общи семейни вечери – с роднини и приятели, а ние, децата, имахме свой собствен план за вечерта и сценарий, по който да представим своята идея за представление. Всеки можеше да се включи, с каквото пожелае – песен, стихотворение, танц, ограничения нямаше, всеки получаваше своите минутки слава и се забавляваше пред веселите погледи на възрастните, които също ставаха деца за миг. Съживете спомена, изживейте го отново. Обещаваме ви, че ще бъде вълнуващо.

Разказване на вицове 

Разкаването на вицове е също едно много приятно и весело занимание, което преди често беше част от общите събирания. Винаги, във всяка компания, се намираше по някой добър разказвач на вицове, който успява дори скучния виц да разкаже по начин, който да ви разсмее. Сигурни сме, че помните някой смешен анекдот, разкажете го в празничните дни, съживете емоцията от преди и се смейте шумно, с широки и истински усмивки.

Пеене на празничната трапеза

А вие обичахте ли да слушате песните на дядо ви, който имаше нужда само от някое друго питие, за да покаже таланта си? Ех, че хубаво беше. Пазете спомените в сърцето си и се наслаждавайте на абсолютно всеки един споделен момент. Ценно е, много повече, отколкото предполагате. Пейте, смейте се, празнувайте заедно, бъдете щастливи, защото сте богати, ако близките ви са сред вас и виждате всеки ден техните усмихнати лица.

Имайте вълшебна Коледа, приятели!