Ако в дома ви има палави малки крачета, които ви е трудно да догонвате и не знаете в кой момент каква пакост са готови да направят, значи изцяло сте изгонили скуката от своето ежедневие.

Децата са способни да ни изненадат всеки ден с новa идея за игра, те ни повеждат безпроблемно в своите приключения и ни правят едни от главните герои в тях. И ние трябва да приемем ролята си отговорно и отдадено, защото за децата това е важно така, както важно е за нас да имаме дом, семейство, опора… Молбата им в очите не крие трудности, проблеми и ангажименти. Молбата им в очите ще ни заведе в един безгрижен и цветен свят. А именно, детският, от който задължително трябва да бъдем част, защото тъкмо там, чрез игрите, децата  разкриват своите най-дълбоки чувства, усещаме емоциите им, а те усещат нас и разбират дали сме там, в техния свят, наистина, или не.
Нека не забравяме, че идеята, която се върти в малките главички, има нужда от нашата помощ, за да оживее. Затова нека дадем воля на детските приживявания.

Както ние, възрастните, често имаме нужда да споделим проблемите си, да ни изслушат, да получим помощ, така усмихнатите детски лица имат нужда да поиграят с нас. Искаме, когато децата ни пораснат, да виждат в нас опора и да търсят съвета ни, когато са изправени пред трудности, нали? Тогава нека бъдем до тях и сега, когато техен „ангажимент” е да играят и да опознават пъстротата на света, в който живеем.

Включвайки се в детските игри, правим децата си щастливи, показвайки им, че техният свят е значим за нас. По този начин те чувстват, че не са сами, градим дълбока и здрава връзка с тях. Виждайки ни ангажирани с тяхната игра, виждайки ни, че спазваме техните правила и сме там, до тях, в тяхното място, градим у тях усещането за сигурност, увереност, разбирателство, споделеност.

Оставете работата за после, тя няма опасност да избяга, но моментите с децата ни са крехки и лесно можем да ги изпуснем. Гонете тях, а не ангажиментите, които имате. Бъдете част от света на своите деца днес, за да може и утре да бъдете поканени там.

Author

Светът на дървените играчки!