Една особено важна тема, вълнуваща всички родители, е здравословният начин на хранене. Всеки иска най-доброто за своето дете и за да постигнем максимално добър ефект върху отношението на детето към храната е необходимо да сме запознати с някои полезни съвети по темата. Именно за част от тях ще поговорим в днешната ни статия.

Днес пазарът предлага богато разнообразие от играчки, имитиращи храна, всеки, който пожелае, може бързо и лесно да закупи за своя малчуган всякакви аксесоари за кухни, игрални уреди за готвене, блендери за приготвяне на напитки, миксери, печки, че дори и цели детски кухни. Тази богата палитра от подобни играчки освен че е изключително забавна за децата, е и много полезна, защото играта с хранителни и кухненски артикули създава умения за цял живот. Заниманията с малките предмети и рязането на продуктите с велкро усъвършенстват фината моторика, възпитават естетическия вкус, любовта към реда и чистотата, усещането за богатството на цветовете, развиват логическото мислене и математическите умения на децата, насърчават координацията око-ръка. Докато играе, детето ви ще развие и своите сетивни възприятия за форма и големина, ще започне лесно да се ориентира за голямо-малко, грапаво-гладко, твърдо-меко.

Важно е да знаете, че ранните хранителни преживявания на децата ще оформят техните трайни хранителни навици. Ето защо не трябва да лишавате мъника от ирачките, имитиращи храна. Чудите се как те могат да подпомогнат възприятията на децата ви за здравословна храна и здравословен начин на хранене? Ами отговорът е много прост. В детската игра с хранителните продукти, родителите могат да насърчават децата да приготвят здравословни храни като плодове, зеленчуци, супи и т.н. Докато се преструват, че консумират тези здравословни храни, може да подтиквате малчуганите да коментират вкуса им и именно по този начин ще насърчите желанието на детето в бъдеще да опита реалната храна. Играта с даден вид храна позволява на мъниците да свикнат с продуктите, които виждат редовно. И така предпочитанията им за храна ще бъдат изградени в резултат на това, с което си взаимодействат и което виждат често.

Играта с подобен тип играчки е полезна и по отношение на детските умения за работа с кухненски уреди и нструменти. В играта безопасността е на първо място и именно от нея могат да се възползват родителите, за да запознаят децата с начините, по които трябва да се държат в кухненската обстановка – важността на чистотата при приготвянето на храна, използването на нож, работата с електрическите уреди.

Любопитен факт е, че след приблизително тригодишна възраст децата моделират хранителното поведение на хората в тяхната среда – особено присъствието и отношението към храната на своите родители. От това как вие се храните, зависи как ще се храни детето ви в бъдеще.

Начините да насочите мъничето към здравословната храна са много, но не забравяйте, че играта също оказва значително влияние. Надяваме се да сте открили някоя друга полезна насока в тези редове. Помнете – най-важният пример на своите деца даваме ние, родителите.