Детската стая е вълшебно място, в което игрите са на почит, въображението не познава граници, а забавлението е част от всяко занимание. И да не пропуснем, навсякъде има играчки – по леглото, из рафтчетата, по перваза на прозореца и дори по пода. О да, любимото на мама и татко, чувството, което изпитваш, влизайки в детската стая и стъпвайки не върху пода, а върху някоя играчка – незаменимо. Ако всичко това ви е познато, значи детето ви изживява детството си по правилния начин, ако ли не, то замислете се, защото очевидно има проблем.

Децата се нуждаят от хаоса, който сами си създават, за тях радостта е в това всичко да бъде разхвърлено, навсякъде да има играчки, да се обградени от цвят и настроение, това е тяхното лично пространство, в което всичко е позволено и те не бива да бъдат ограничавани, давайте им тази свобода, защото тя е от особено значение за тяхното развитие.

Играчките са задължителна част от ежедневието на малчуганите. Старайте се в дома ви да има разнообразие от играчки, защото всяка една учи мъника ви на различни дейности. Всяка една играчка, дори да ви се струва незначителна на вас, за детето е богатство от възможности, чрез които опознава света, себе си, открива интересите си, развива се цялостно.

Плюшените играчки и куклите, например, учат децата на грижа и внимание, възпитават в тях различни добронамерени чувства. Любовта на децата към тези играчки е толкова неподправена, че те често спят с тях, носят ги на детска градина, водят ги на разходка. По този начин те свикват с грижата за друг като индиректно се подготвят за живота като по-големи.

Пъзелите развиват мисловната дейност на малчуганите, подобряват краткосрочната им памет, а също и тяхната концентрация, усъвършенстват креативността им и насърчават визуално-пространствените им умения.

Образователните играчки запознават мъниците с числата, буквите, цветовете, формите, животните и още и още. Детските кухни и различните комплекти за рязане на плодове и зеленчуци, например, подготвят хлапето за света на големите, в който подобни дейности са ежденевие, учат на подреденост, чистота, подготвят за реалния живот. Заниманието с подобни аксесоари е много повече от игра, защото то създава умения за цял живот.

Стремете се всеки артикул, който избирате за своето дете, да бъде избран с мисъл и внимание. Обогатявайте световете на малчугана, подтиквайте неговото въображение и забравете за границите. Децата имат нужда да изжвеят част от живота си, без да познават ограничения. Именно така ще опознаят себе си.

Author

Светът на дървените играчки!