Кое дете не обича куклите?! Те са традиционен за вас, но и много любим подарък за мъника ви. Неразделен приятел в детските приключения и компания по време на сън, куклите винаги ще бъдат причина за усмихнатите детски лица. А ако куклите разполагат със своя собствена къща, с прекрасно обзавеждане за нейните стаи, с уникални градински мебели и аксесоари, дори и с домашни любимци, часовете забавление за малките госпожици са гарантирани.

Интересен факт е, че куклата се смята за най-старата играчка в света. В началото те са се изработвали от глина, дърво, восък и слонова кост, били много красиви, с ярки цветове и богато украсени със скъпоценни камъни. И днес креативността на техните създатели не спира и разнообразието от модели и видове, големина и материал го доказват. С своя интересен вид, куклите сякаш крият в себе си една мисия, с която успяват да стигнат до детските сърца и да се превърнат в специалната играчка-приятел, в компанията на която мъниците да се чувстват по-сигурни и по-уверени в себе си. С тях децата се усещат смели и си позволяват да играят така, както въображението ги води.

Популярността на куклата е голяма и почти няма дом, в който тя да не присъства. Всъщност куклата е много повече от обикновена играчка, тя е важна част от израстването и развитието на детето ви. Защо това е така? Предстои да разберем в следващите редове.

Изключително важна е социалната роля на куклата. Често тя ни помага да разберем дали детето ни има проблем с комуникацията. А колкото по-рано обърнем внимание на това, толкова по-бързо бихме могли да отстраним съответния проблем. Докато играят със своя нов приятел, децата пресъздават отношения, които вече са видели. Те могат да бъдат наблюдавани в дома ви, тоест да са между вас самите, да са отразени от престоя в детската градина, или да са случайно попаднали пред детските очи, да кажем, докато сте били на пазар. Наблюдавайки как детето ви играе с куклата, вие можете дори да си изградите представа за това дали вашето отношение към детето ви е правилно. Защото не забравяйте – децата копират всичко от нас, родителите. В играта си те имитират дейности от реалния живот.  Ето защо често можете да видите дъщеря си да храни куклата, да и говори, да я преоблича, да я къпе.  И това би било напълно нормално.

Обърнете специално внимание на това, което детето ви споделя на новия си другар в игрите. Често малчуганите чувстват куклата достатъчно близка до себе си, за да и разкажат за нещо, за което се притесняват да говорят с вас. Това отново може да бъде ключ към разрешаването на проблем, за съществуването на който, не бихте могли да подозирате.

Ако от известно време се опитвате да накарате детето ви да спи само, но не успявате, то куклата отново може да се окаже добър помощник в тази мисия. С времето мъника ще развие привързаност към новата си играчка и ако му позволите да спи заедно с нея, вероятността самостоятелното спане да се превърне във факт, е много вероятна. С куклата до себе си, детето ще бъде спокойно, че не е само в тъмната стая и че има с кого да си говори преди сън.

Не лишавайте детето си от куклата – този специален за него приятел. Ролята му е особено важна за детското развитие и социализиране, не го забравяйте. Може да изберете плюшена играчка, ако детето ви е още съвсем мъничко, или обичайната кукла от винил. Дали ще бъде бебе, момиче или момче, зависи от предпочитанията на вашето дете. Парцалените кукли също са много популярни и отново са чудесен вариант. Атрактивните им дизайни ще привлекат детското внимание и с лекота ще се превърнат във верен приятел.

Ако преди не е имало начин куклата да се преоблича с различни дрехи, то сега това е напълно възможно. В нашия сайт ще откриете богато разнообразие от дрешки, които детето ви ще може да сменява на своята кукла. И не само. Куклата няма да е съвсем облечена без обувки, нали? Преживяването с новия приятел може да се превърне в почти реално общуване, стига самите вие да подхождате сериозно и отговорно към новия член на семейството – куклата. За да развихрите съвсем въображението на детето си и да го накарате да се почувства значимо в игрите си, можете да го зарадвате дори с дървено люлеещо се легло за кукли.

За финал ви даваме предложение да изберете и някоя от меките кукли на Bigjigs. Те са малки и цветни и са готови децата ви да ги отведат в света на приключенията. Е, ако все още нямате у дома кукла, надяваме се тук да се открили вдъхновение.Коледа е близо, ако не сте мислили за подаръци, време е. Помнете – децата имат нужда от приятели, които не са съвсем реални. Подарете им емоцията на тази близост, направете играта им истинска.