Студените месеци са причина да си оставаме все по-често вкъщи, сред уюта на нашия дом и в компанията на нашите близки. За някои тези моменти са дълго чакани и любими, за други обаче са трудно преoдолимо предизвикателство.
Защо? Защото с един малък, палав и безкрайно любопитен малчуган родителят винаги трябва да бъде нащрек, умът му непрестанно трябва да ражда идеи за забавление, а домашните задължения е необходимо да останат на заден план.

Децата ни имат нужда от нас, не само да присъстваме в дните им, но и да бъдем с тях в игрите им. Когато са вкъщи, те са далеч от своите приятели и училищната обстановка – тяхното специално място, където учат нови неща, усещат се независими от нас, родителите, и подражават на останалите деца. Моментите, споделени с връстниците, със сигурност са сред любимите на вашето дете и няма съмение, че ако е вкъщи, те ще му липсват. И именно родителят трябва да бъде този, който ще запълни липсата.

Недейте да им забранявате да прекарат част от времето си в чат със своите съученици и приятели, позволете им да водят и видеочатове, нека разговарят помежду си, това си е тяхно споделено време и за тях то е важно. Да, компютрите и мобилните телефони вредят, но когато времето, прекарано с тях, е умерено и контролирано, всичко е наред.

И все пак не трябва да забравяте, че често това, от което детето ви има нужда, е време с вас. Идеите, с които да запълните деня си, когато сте у дома, са безкрайно много. Важно е просто да бъдете креативни. Днес споделяме с вас няколко интересни предложения, които сме сигурни, че ще развеселят не само детето ви, но и вас самите.

Рисувайте заедно

Кой не обича да рисува? Заредете се с флумастери, моливи, пастели, а защо не и с боички за лице. Направете общия си ден с детето шарен, цветен и забавен. Отключете творческата си страна и развихрете вашето въображение. Можете взаимно да си поставяте задачи и да се наслаждавате на резултата, а също и да си измислите сами игра, например “Познай какво е това?”. Някой от вас рисува нещо, а другият трябва да познае какво е то. Ако не сте добри художници, часовете смях са гарантирани.

Измисляйте истории

Изпробвайте дейности, които отварят вашия ум и сърце. Задайте няколко основни пресонажа, места и случки и вижте кой от вас, или детето ви, ще измисли по-интересна и оригинална история. По този начин ще стимулирате въображението и речевите способности на мъника ви, и ще усъвършенствате вашите.

Играйте с пластилин

Ако детето ви е по-малко, походящо забавление е играта с пластилин. Моделирайте своите идеи, забавлявайте се заедно, създавайте интересни фигурки сами, или с помоща на комплект за моделиране.

Гответе заедно

Готвенето може да ви сплоти, ще развиве някои умения, ще засили любопитството в областта на кулинарията и ще ви създаде безброй сладко-солени споделени мигове. Подарете ги на себе си и детето си, прекарайте весели часове в кухнята, докато готвите заедно, а след това се наслаждавайте на вкуса на приготвеното ястие.

Направете си музикално шоу

Караоке у дома, заедно с детето ви? Какво по-забавно и весело от това. Пуснете телевизора на музикален канал, усилете звука, вземете импровизиран, или истински микрофон и дайте воля на своите музикални и танцувални умения. И докато сме на музикална вълна, даваме ви идея за коледен подарък, ако детето ви има интерес в тази област. Пиано, ксилофон, китара, разнообразието от музикални инструменти в нашия сайт, е голямо. Зарадвайте детето си и покажете, че неговото хоби не е безразлично за вас.

Редете пъзел

Традиционното занимание с реденето на пъзел е чудесен начин да запълните времето си, да бъдете заедно, да си говорите и да споделяте топли моменти с детето си. Днес се предлагат много и разнообразни, може да изберете обикновен, а защо не и триизмерен.

Четете книги

Сигурни сме, че много от вас от обичат книгите и искат да събудят и в децата си страстта към тях. Ако сега сте у дома с детето си и търсите интересна, образователна книга, с която да запълните своето свободно време, даваме ви предложение това да бъде някоя от познавателните книги на Levenhuk. Потопете се в безкрайното космическо пространство или пък научете всичко за микроскопите и микроскопските наблюдения.

Времето с децата ни е ценно и значимо, не само за тях, но и за нас самите. Помнете, играта е не просто забавление и начин да се разсеем, тя е източник на светлина в иначе предизвикателните времена, в които живеем, и е добре често да се възползваме от нейната положителна енегрия.