Когато става въпрос за творческа игра, единственото важно, което трябва да знаете, е следното – правила тук няма. Развихрете въображението си, дайте воля на своята креативна страна и сами ще се изненадате колко много идеи ще роди вашето съзнание и с колко разнообразни начини можете да оцветите ежедневието на вашето мъниче.

Творческата игра има много предимства и едно от тях е, че всъщност с нея не е задължително да разхвърляте детската стая, да изполозвате боя или различни бляскави и цапащи елементи. Може да се забавлявате с вашето дете като правите музика, играете, пеете или танцувате. Това, което се изисква от играчите, е просто да изразявате себе си. Важно е да знаете – с творческата игра се усвояват много житейски уроци и умения, които децата ви ще носят със себе си завинаги. Всяка дейност, включваща креативност и творчески усет, изгражда полезни човешки качества и навици. Ето защо ви съветваме да бъдете често креативни и творческата игра да е част от развлеченията на вашия малчуган. Днес споделяме няколко чудесни идеи, с които да се забавлявате заедно.

Живопис
Ако детето ви обича да рисува и оцветява, можете да развиете този негов интерес и да го развълнувате силно, давайки му възможност да украси стените на къщата ви, плочките в двора, градината, оградата, а защо не и външната мивка. Въоражете се с голямо количество тебешири и подходящи бои и оставате детето ви да сияе от щастие, дайте му свободата да твори и да изразява таланта си.

Един креативен, интересен и чист начин за творческа игра в двора е детето ви да рисува с вода. Когато картините изсъхнат е време за нови творения. Рисуването ще помогне на вашето мъниче да изследва текстури и форми с пълна свобода. Не е нужно да говорите за това какво децата искат да нарисуват, истината е, че те може би дори не мислят за крайния резултат, за тях той няма значение, въпреки това се наслаждават максимално. Рисувайки, децата се чувстват спокойни да изразят своите чувства и мисли, които се страхуват да покажат физически.

Словесно творчество
За да сте креативни с мъниците, дори не е нужно да използвате физическа дейност. Разказването на истории е чудесен начин да стимулирате въображението и да развиете речевите способности на вашето дете. Прекарайте време в измисляне на истории като оставите децата си да поемат водещата роля и да видят къде ще ги отведе тяхната мисъл. По този начин ще развиете езиковите им способности, концентрацията и уменията им за тълкуване и разсъждение. За да си помогнете с разширяването и задълбочаването на измисления сюжет, можете да използвате марионетки, кукли за ръце или всичко останало, което сметнете за подходящо.

Танцуване и създаване на музика
Пуснете си любима музика, увеличете силата на звука и си организирайте танцово парти. Децата обичат подобни забавления и бързо ще се отпуснат да покажат своите танцувални умения. Докато скачат наоколо, те ще развиват двигателните си способности, координацията на очите и ръцете, ще усвоят пазенето на баланс и ще осъзнаят някои от спецификите на тялото си. Има безброй физически ползи от танца, затова с подобно развлечение няма да сгрешите.

Създаването на собствена музика е също толкова важно, колкото и нейното слушане. Независимо дали ще използвате кофа и дървена лъжица или детски музикални инструменти, ранното въвеждане на създаването на звук и ритъм е чудесен начин за насърчаване на творчеството.

Танцувайте, създавайте сами музика и пейте, заедно с вашето дете. Няма значение дали ще използвате парфюм, дистанционното или истински микрофон, важно е просто да се забавлявате.

Актьорско майсторство и кукли
Актьорството дава шанс на малките да осмислят света и да намерят решения на притесненията, които имат. Докато вашето мъниче приема различни характери, то ще развие по-дълбоко разбиране за това как би се чувствал някой в конкретната изиграна ситуация. Тази игра ще помогне на детето ви да бъде съпричастно към околните и креативно в търсенето на решения.

За да насърчите актьорството и желанието за ролеви игри в малчугана, е добре да осигурите нужния реквизит. Може да използвате различи кукли за пръсти или кукли за ръце. За да бъде още по-истинска играта можете да зарадвате детето с куклен театър. Организирайте следобедно шоу за цялото семейство, като играете сценарии от любими филми или книги, а защо дори не измислите историята сами.

Не се нуждаете от много ресурси, за да се насладите на творческата игра с вашето мъниче. Бъдете креативни и използвайте всичко, което ви заобикаля, за да създадете интересна и атрактивна игра, която да накара детските очи да заблестят от щастие.

Author

Светът на дървените играчки!