Времето е все още студено и родителите рядко си позволяват да изведат малчугана навън за друго, освен за една бърза разходка в парка. Знаем обаче, че всички вече копнеем силно за топлите слънчеви лъчи, зелената трева и синьото небе. Съвсем скоро ще имаме възможност да се насладим на хубавите топли дни и да прекараме с детето си време навън, в споделени игри, изживявайки приключение след приключение.

Дали ще играе с топка, ще пуска хвърчило, ще прави сапунени мехурчета, ще кара колело или тротинетка, ще скача на батут или ще показва своите умения в градината с детски градински инструменти, няма никакво значние, всяка дейност навън оказва благоприятно влияние върху развитието на вашето дете – не го забравяйте. В следващите редове ще ви дадем и други причини, които ще ви убедят, че вемето за игра навън е пълноценно и полезно за мъника.

Игрите на открито са важни за детето, защото чрез тях то се откъсва поне за момент от дигиталните устройства, които днес са неразделна част от нашето ежедневие. Едва ли има нужда да поясняваме вредите от тях. Да, богатство е да знаем, че разполагаме с всякаква информация и можем да я открием само с един клик, но истината е, че технологиите ни взимат почти толкова, колкото и ни дават. Дори малко повече. Ето защо ако имате възможност, бъдете сред природата възможно по-често.

Важо е да знаете, че децата трябва да бъдат активни минимум по 1 час всеки ден. И давайки им възможност да играят  навън, ще сте сигурни, че това се случва. Освен това ще им набавите нужното количество витамин Д, който играе решаваща роля в много телесни процеси, от развитието на костите до имунната ни система. Ако е навън, детето ви ще има повече възможности да се социализира, ще може само да създава приятелства и ще се научи да работи с други хора. А всичко това ще му бъде от полза през целия живот.

С играта на открито ще възпитате в детето си чувство на обич към природата. Свободата, която получават навън, ще научи малчуганите да поемат някои рискове, чрез нея те ще придобият смелост и увереност да се справят с различните предизвикателствата, с които ще се сблъскат в живота си.

Дайте воля на детското въображение, насърчете детската креативност, нека детето ви измисли само някоя игра, нека изпитва волност в дните си, направето го мечтател и го оставате да се радва на природата всеки ден, всеки час и всяка минута. Няма по-правилно решение от това.