Когато децата ви тичат из къщата, преструвайки се на супергерои, лекари, космонавти, готвачи и т.н., те придобиват много и разнообразни умения, без дори да го осъзнават. Този вид игра е брилянтен начин за малките да се развиват и е ключов фактор за умственото им израстване. Днес ще ви представим няколко предимства на имитацията и ще ви убедим в нейната полезност и ефективност.

Развитие на езика
Сами или в група, когато вашите мъничета създават свои собствени фантазии, те подобряват своя речник. Когато обсъждат идеи и правят планове за предстоящата игра, те се учат как да изразяват мнението си и подобряват уменията си в общуването с другите. Играейки с връстниците си, те чуват постоянно нови и нови думи, свързани с темата на играта, и това им помага да обогатят речника си.

Креативност и ориентация в различни ситуации
Докато влизат в различни роли, малчуганите създават нов свят на възможности и сами решават кое да бъде правилно и кое – не в съответната измислена ситуация. Дали детето ви ще се преструва на лекар или ще се въплащава в някой негов любим супергерой, при всички случаи ще покаже своята креативност. А креативната игра помага на децата да се ориентират в различните възможни случки и да оценяват кое как ги кара да се чувстват. А това от своя страна им помага да ценят положителните си емоции пред отрицателните и да бъдат целеустрмени към създаване на причини, които да предизвикват собствените им или усмивките на другите. Колкото по-креативни са децата ви в играта си, толкова по-лесно и правилно ще успяват да реагират в една или друга ситуация в живота им, ще взимат лесно решения и ще се превърнат в успешни личности.

Работа в екип и социални умения
Когато игрят в група, децата се учат на умения като споделяне, приемане и слушане, които са важни качества, необходими и влизащи в употреба през целия живот. Работата в екип ги учи да бъдат търпеливи и да ценят идеите и мислите на останалите.

Самоизразяване и независимост
Чрез игра на преструване мъничетата могат да изследват и изразяват собствените си нужди и интереси. Децата често се чувстват по-комфортно в игрална обстановка и именно в нея са по-склонни да говорят за своите притеснения и разочарования, чувстват се по-спокойни и освободени да споделят тревогите си. Докато играят в свят, измислен от тях самите, децата развиват своята независимост, усещат, че са самостоятелни и се учат как да имат отделен живот от родителите си.

Насърчавайте редовно децата си да имитират различни персонажи и ги подкрепяйте в тяхната игра. Може да ги вдъхновите да се превъплътят в астронавт, пожарникар, лекар, фризьор, рицар, пират, рали състезател, шпионин и какво ли още не. Карнавалните костюми на Melissa and Doug са чудесно решение, за да доближите децата си максимално до създадения от тях герой.

Хубаво е да влагате време, енергия и пари в хобитата на вашите деца, затова направете играта им още по-реална, купувайки им нужния реквизит.