Всеки един от нас се изправя пред чудото да стане родител или пък му се налага да избере играчка за новородено на младо семейство. Това не винаги е лесна задача, особено сред разнообразието, което се предлага на пазара. Ако избирате подарък, можете да попитате самите родители от какви играчки се нуждае детето им и какво е най-подходящо за тях. Все пак е хубаво и сами да знаете какво да вземете за определена възраст.

През първите месеци детето преоткрива изобилието от цветове. Трябва да имате предвид това, че то вижда размазано и не умее да фокусира добре това, което вижда. Така че цветните перденца или висящите играчки занимават погледа му.

От 4 до 8 месеца бебетата започват вече да движат своите крайници и да се опитват да докоснат висящите играчки. В такъв случай можете да прибавите и гумени играчки, които детето да се опитва да хване. Музикалните играчки също са много подходящи за тази възраст, тъй като през този период се развива и слуха.

От 8 до 12 месеца бебета вече разбират, че могат да стоят прави, да вдигат и хвърлят различни неща. Любимата им игра е да вземат от коша с играчки дадена играчка и да я метнат някъде. Вие отивате и му я донасяте, а то започва да ви приема като доброто куче. Можете да я играете до безкрай, но за да не се научава така, то най-добре е да вземете играчки, които могат да се вържат на креватчето. Така детето ще може да си играе и през нощта, а вие да спите спокойно.

От 12 до 24 месеца бебето започва да се превръща в дете. Вече може да пълзи, да ходи само, да се завира на всевъзможни места. Вече може да реди кубчета, да сглобява различни лесни и достатъчно едри пъзели. В този период детето проявява засилен интерес към всички предмети в къщата. Именно и тогава родителите се виждат в истинско чудо, тъй като не знаят как да опазят детето да не се нарани. Важно е да обезопасите всички места като ръбове на маси, контакти и всяка дена пролука, където може да се бръкне. Можете да му вземете музикални кутии, книжки, пеещи книжки тип читанка. По-любопитните деца ги разглеждат с часове и ще ги разнасят навсякъде със себе си. Можете да му вземете и нещо за рисуване или пък тебешири за рисуване навън. Накратко казано всичко, което е цветно, мигащо, пеещо и забавно ще занимава вашето дете.

Author

Светът на дървените играчки!