Наближава едно от най-вълнуващото време през годината, а именно Коледа. Децата с нетърпение очакват да видят какво им е донесъл добрият старец. В тази еуфория често и родителите се увличат и взимат неща, които не са подходящи за възрастта на детето им.  В тази статия ще разберете какви играчки да не слагате под коледната елха. Да започваме!

За деца до 3 години: без скъпи подаръци 

В тази възраст децата повече се увличат от общото настроение и еуфория. За тях играчките нямат такова значение и можете да сложите някоя, която да не е сложна, но достатъчно забавна, за да забавлява детето. Дрънкалките, пъзелите, плюшените играчки са напълно достатъчни за подарък на дете до 3 години.

Не взимайте някоя високотехнологична играчка, тъй като те са прекалено натоварени със звуци и цветове. Добре е децата да свикнат с допири на естествени материали и затова вземете нещо подобно.

Добър избор на играчка е и куклата. Тя ще стане пръв приятел на детето и в последствие то ще я облича, храни, къпе и т.н. Всъщност, ще прави всички неща, които и вие, когато се грижите за него.

Ако сте решили да поканите Дядо Коледа и той да връчи подаръците на детето, може би не е особено добра идея. В тази възраст децата са много чувствителни към присъствието на непознати, особено ако са големи с червен костюм и брада. Те се плашат дори и от клоуна. Рано е и да му представите идеята за това, че ако не е добро дете през цялата година, няма да получи подарък за Коледа. В тази възраст децата трябва да се научат да вярват в чудесата и да усетят магията на семейния празник.

От 3 до 7 години: ролевите игри са най-добрият вариант 

Децата в тази възраст вече имат съзнанието, че искат да пишат писма до Дядо Коледа. Можете заедно да напишете писмо и детето да каже какво иска – братче, сестриче или пък нова конзола.  Така ще можете да разберете детето какво иска и да изпълните това, което е по силите ви, но не на всяка цена.

Отново е рано за скъпите технологични играчки. Хубаво е да подарите нещо, с което да развиете творческото му мислене и креативност: конструктор, комплект инструменти, детска кухня или нещо подобно.

Сигурно си задавате въпроса дали е добре да подарите играчка, която да наподобява анимационен герой. Те карат детето да пресъздава сюжетите, които е видяло, вместо да използва собственото си въображение. Но ако толкова много го иска, няма да е голяма грешка и да му я подарите.  Просто, ако детето има и други желания, тактично може да изберете тях за изпълнение.

В тази възраст голямо значение имат ролевите игри. Няма значение дали ще се лети до Марс или ще играете на „магазин„.  Това е полезно и интересно умение, а също така можете да включите и креативен момент, като заедно направите костюмите за дадено превъплъщение.  Децата в тази възраст наистина обичат тези неща и това е чудесна възможност да съчетаете полезното с приятното.

От 4-5 годишни можете да започнете воденето на преговори.  Ако детето иска играчката, за да се похвали в детската градина, или защото другите я имат, можете да се опитате да го разубедите.  Има и други начини, по които да се постигне тази цел и тя не е само с играчки.

Няма спор, че е важно детето да харесва своя подарък, но също така е важно да му помогнем да разбере по-добре желанията си. Трудно би било да се ориентира в голяма купчина от подаръци, да избере към кой да се насочи и в крайна сметка да се наслади изцяло на всеки един от тях.  На тази възраст 2-3 изненади могат да бъдат напълно достатъчно. Ако сте запланували още неща, то не му ги давайте на куп, а на по-късен етап, за да може да ги оцени напълно.

7-12 години: парите са подарък, но да вземете домашен любимец е рано

Обикновено децата се радват на куче, коте, зайче и всякакъв вид домашни любимци, но за няколко дни. В повечето случаи  той се превръща в досаден ангажимент. Ако сте решили все пак да вземете домашен любимец, то се пригответе да го гледате основно вие.

Ако детето има книги, играчки и други неща от този род, то не е хубаво да вземете нова, тъй като интересът бързо би се изгубил.  Но също толкова е лошо да подарим нещо, което ние винаги сме искали да имаме.  Ако мама е искала точно определена кукла – подарява се на дъщеричката. Момиченцето пък може да има интерес към пъзелите или конструкторите.  Затова се интересувайте от интересите на детето си което може да бъде познавателно, забавно и много увлекателно.

Парите са подарък на практика във всяка възраст. Е, ще трябва да преглътнете, че ги е дало за лакомства и други нездравословни неща. Когато ги дадете, те вече са на детето и то само може да се разполага с тях.  Хубаво е от рано да оформим добри навици за разпределянето на средствата. 

И накрая да помислим кои настина са най-добрите подаръци на Коледа. Безспорно това са моментите, когато избирате елха, украсявате я или пък направите сурвачки. Друга възможност е да направите сладки и да ги украсите. Това са неща, които можете да правите с детето и то наистина да почувства духа на празника. Не забравяйте, че споделените мигове са много по-ценни и се запомнят за цял живот, отколкото количеството или цената на подаръците. Всъщност, това са неща, които детето ще си  спомня цял живот и ще го оформят като личност и възрастен, ще го научат да бъде грижовно и да цени хората около себе си, както и да ги предаде някой ден на своите деца.