Много родители смятат съня на бебето за истинско предизвикателство. Често моментите, свързани с бебешкия сън, не протичат по начина, по който сме очаквали. Бебето трудно заспива, буди се често, плаче неудържимо, това кара мама и татко да бъдат неспокойни, притеснени, обърква ги. Преди обаче да се стигне до състояния на безнадеждност, ви съветваме да се запознаете със следващите няколко идеи, с помощта на които, е много вероятно значително да подобрите съня на вашето мъниче.

Създайте си вечерна рутина
Винаги е добра идея да не прескачете рязко от дейност в дейност. Ако досега мъничето е било в прегръдките на роднини и сте го накарали да бъде част от шумна компания, то не очаквайте веднага след това да заспи бързо и сънят му да бъде спокоен. Всяка вечер отделяйте предварително няколко минутки, които да подготвят бебето за предстоящия сън. В тези минутки можете да люлеете бебето във вашите топли прегръдки, да му говорите, да му разказвате приказка, да масажирате тялото му, да пеете приспивни песнички. Подобни рутинни действия помагат на малчуганите да се настроят за сън и правят прехода към заспиване по-приятен.

Използвайте бял шум, когато се налага
Съществуват редица проучавния, които доказват положителното въздействие на белия шум върху бебешкия сън. Днес на пазара можете да откриете много играчки, излъчващи бял шум. Най-често те са подобни на традиционните залъгалки за бебе. Предлагат се също и електронни устройства, които се определят като „бебешки звукови машини“. Ако не разполагате с подобни средства, то може просто да пуснете бял шум от YouTube.

Лавандулов аромат
Всички знаем – лавандуалата успокоява, не само децата, но и възрастните. Освен за успокоение, лавадуловото масло е ефективно помощно средство за добър сън. Има проучвания, които доказват, че хората, изложени на аромат на лавандула, се чувстват по-спокойни и в голям процент от случаите изпадат в дълбок сън.

Подходящи играчки
В много случаи е по-добре е да държим далеч от бебешкото креватче различни меки възглавнички, плюшени играчки, одеяла и други меки предмети. Ако обаче сме плътно до бебето и използваме тези средства само за частта със заспиването, едва ли има как да навредим на мъника, напротив – само можем да направим моментите преди сън по-приятни.

Усещайте желанията на вашето бебе
Ако бебето ви се чувства спокойно, когато сте около него, и това влияе на неговия здрав сън, то съобразете се с тези желания и останете при бебето, колкото е нужно. Всяко мъниче се нуждае преди всичко от мама и татко. Нека чува гласовете ви, нека усеща вашите допир и присъствие.

Надяваме се някои от тези съвети да помогнат и на вашето бебе да има спокоен, здрав и сладък сън. Не забравяйте, че всяко дете е индивидуално и именно родителят е този, който най-добре знае от какво има нужда неговото мъниче.