Всяко дете има свой индивидуален емоционален свят и темпът на развитие при всяко мъниче е различен. Да, има някои определени закономерности, но ако те бъдат нарушени по един или друг начин, родителите не трябва да изпадат веднага в паника и да хукват да търсят помощ при специалист. Понякога сме склонни да откриваме проблем там, където той напълно отсъства.

Много често причина за проблемите на децата сме именно ние, родителите – нашата непрекъсната заетост, която ни пречи да прекарваме време у дома, със семейството, нашите думи, които често не обмисляме добре и дори нашето отношение към заобикалящия ни свят. Ако подходим с внимание към възникналата проблемна ситуация е много вероятно тя да бъде решена по-бързо, отколкото предполагаме.

В днешната статия ще си поговорим за притеснителните деца и ще се опитаме да ви дадем някои полезни насоки, с които да подтикнете детето ви да бъде по-освободено, по-общително и комуникативно.

Много важно е да не забравяме, че не бива да сравняваме детето си с това на съседите, на приятелите или на роднините. Съветваме ви напълно да забравите реплики от рода на: „Защо си толкова стеснителен, виж Стефан колко освободено се държи.“, „Хайде де, поздрави съседа, не се срамувай.“, „Всички деца в детската градина си играят, а ти стоиш винаги настрана, защо се срамуваш толкова?“ Никога не изразявайте проблема пряко и конкретно. Това ще смути малчугана и ще го накара да се затвори още по-вече в себе си.

Ако детето ви е по-стеснително и винаги влиза с притеснение в нови ситуации, съветваме ви винаги да го подготвяте предварително. Обсъдете какво предстои да се случи, как е добре да се реагира и колко положителни страни има конкретната ситуация.

Игрите също могат да се окажат добри помощници. Домашният куклен театър, например, ще накара детето да се отпусне пред близки и приятели, разигравайки свой собствен сценарий. За него са ви нужни въображение, кукли за ръце или кукли за пръсти, обикновени плюшени играчки също ще свършат работа. Разбира се, първоначално е добре детето да представи дадена постановка само пред родителите. Така то ще бъде по-спокойно и освободено в дейността си. А след това нека мама и татко да му помогнат да осъзнае своите положителни качества и умения. Така малчуганът ще усети в себе си увереност, а това ще развие неговото себеуважение, ще повлияе на самочувствието му и ще го подтикне да представи своето шоу и пред други хора.

Ролевите игри помагат за опознаване на различни характери и сфери на живота. Включвайте ги често в ежедневието на детето ви, защото това ще му помогне да бъде по-отпуснато в различните ситуации, ще го научи да взима решения и да се справя с проблеми.

Настолните игри са добър вариант, с който да подобрите комуникативността в мъника. Нека играе първоначално с вас и постепенно увеличете броя на играчите, поканете приятели, децата на съседите или близки роднини. Играта ще бъде по-забавна, а детето ви по-общително.

И като последна идея,  ви предлагаме да си вземете куче или друг домашен любимец. Кучето изисква ежедневни разходки, което включва общуване с непознати. От друга страна грижата за някой друг влияе на самочувствието.

Бъдете благодарни за детето, което имате и не приемайте нищо в неговия характер за недостатък. Ако детето ви е по-притеснително, то значи отглеждате едно мъниче, притежаващо дълбока емоционалност, загрижен малък човек, който подхожда предпазливо към социалните взаимоотношения. Няма нищо негативно в това е да се свързваш бавно с непознати. Бъдете до детето си, прегърнете го и му дайте цялата си обич. По-добро решение на проблемите не съществува.