Не един или два пъти сме споменавали в нашите статии за ползите и вредите от мобилните устройства. Да, те имат както предимства, така и недостатъци, но за съжаление днес все повече родители виждат предимно вредите и това е така, защото децата не спират общуването си с дигатализацията до там да се възползват от възможностите, които ни предоставя интеренет пространството, а изцяло пренасят живота си там. И забравят да живеят истинския живот, забравят да общуват очи в очи с приятелите си, забравят, че приключения, запознанства и забави съществуват и извън екрана на мобилния им телефон. Да, днес децата са пристрастени към виртуалния свят. Ако и вашето дете е сред тях и искате да промените това, то съветите в следващите редове са за вас.

Внимавайте какъв пример давате на детето си 

Пристрастяването към телфоните и таблетите става постепенно и не е лъжа, че решаващо значение за това имат родителите, тяхното поведение и навици. Ако самите вие прекарвате голяма част от времето си, вгледани в малкия екран, то не се учудвайте, че и детето ви прави същото. Малчуганите приемат за важно, нормално и необходимо всичко, което виждат да правите вие.

Ограничете достъпа до интернет 

Възпитанието на детето зависи изцяло от родителите. И искайки най-доброто за своите деца, на всички нас понякога ни се налага да пристъпим към определени ограничения в процеса на възпитание. Ако е нужно, забранете на детето да ползва мобилния си телефон за няколко часа през деня, спрете интернет връзката, вземете лаптопа и обяснете на детето причините за тези ограничения, поговорете с него и споделете своите притеснения относно неговото здраве. Разумните ограничения и навреме казаното НЕ понякога са най-доброто решение.

Засилете семейното общуване

Не забравяйте, че е от особено значение да изградите сплотена и споделена семейна обстановка. Отделяйте си време, в което да играете заедно, цялото семейство. Вечерите са чудесно време, в което вместо всеки да се потопи в своя дигитален свят, можете да играете настолни игри – любимия и познат на всички шах, или пък така забавното „Не се сърди човече“. Можете да подредите някой голям пъзел, да се занимавате с домино или да изпитате търпението и спокойствието си с микадо? Възможностите са много, открийте ги и се забавлявайте.

Наблягайте на развлеченията на открито 

Попитайте детето си какво желае да правите през деня. Кажете, че е единственото условие е просто да не позлвате телефони, таблети и по възможност да не се докосвате до интернет. Ако иска да ходите на кино, то отидете. Ако иска да се разходите в парка, то разходете се, хапнете сладолед, порадвайте се на хубавото време, може дори да пуснете хвърчило. Правете сапунени балончета, мятайте бумеранг, или пък фризби, играйте федербал, рисувайте с тебешири или планувайте интересно място за пикник.

Наблюдавайте поведението на детето си и ако забележите притеснителни сигнали, които да ви подскажат, че то се е пристрастило към мобилните устройства, то вземете мерки навреме. Навън е не по-малко забавно от пространството в малкия екран. Покажете това на децата и не ги оставяйте да прекарат детството си в дигиталния свят.