В сегашната усложнена ситуация все повече се говори за самоизолация и ограничаване на социалните контакти. Децата не са на училище или детска градина, родителите работят от вкъщи, където това е възможно. Да, когато имаме уикенд вкъщи, тези два дни преминават неусетно, но какво да правим, когато те са цели 14 дни.  В тази статия ще споделим с Вас идеи, в които можете да включите цялото семейство и така времето да минава една идея по-приятно.

Опитайте нови рецепти

Повечето от нас са се запасили с достатъчно много продукти и  могат да ги използват за измислянето на нови рецепти. Сега поне време имате и не трябва да бързате. Хубавото на това занимание е, че в него могат да се включи цялото семейство, дори децата. Направете курабийки, торта, сладкиши и каквото друго ви дойде на ум.

Направете си градина

Изберете си няколко стръкчета билки, подправки и цветя. Заседете ги в отделни саксии и така винаги ще имате прясна подправка или нещо, което да ви радва, когато излезете на терасата си. Това е много полезно и за децата, тъй като ще ги научите да се грижат за нещо „живо“ и да не са съсредоточени само върху себе си. Обяснете им как се сади, полива и отглежда растение. Карантината е чудесното време, в което да оправите терасата си и да уплътните времето.

Четете книги

Ако преди оправданието ви да не четете и било липсата на време, е вече имате достатъчно такова. Сигурни сме, че в библиотеката си имате книги, за които винаги не сте имали достатъчно време. Децата също могат да четат, а защо не и да им обясните нещата от училище по забавен и достъпен начин, хем и вие ще си опресните знанията J

Настолни игри

Настолните игри са класически начин за забавление и развлечение на цялото семейство. Обикновено можете да играете на тях с часове, а сега ги имате. С тях не само децата ще забравят за времето, но и ще се сплотите като семейство и ще се по-усмихнати.

Правете упражнения

Карантината е чудесната възможност да се раздвижите и поставите нов старт в живота си. Вместо да седите само пред телевизора и да трупате мазнини, можете да правите различни тренировки. В Интернет има достатъчно видеа с кратки тренировки за по 15-20 минути, след които ще се чувствате по-добре и заредени с енергия.

Рисувайте

Можете да извадите един по-голям лист и малко боички и да видите какво забавление ще падне. Децата ще се влюбят в това занимание, а и вие също. Можете да рисувате с пръсти и после да закачите картината на някое видно място. Рисуването не изисква много усилия, а и успокоява нервите. Също така, това е чудесно занимание за детето, когато на вас ви се налага да работите и ви трябва спокойна обстановка.

СПА процедури

Е да, всички СПА центрове и салони са затворени, но защо да не отидете на СПА у дома. В Интернет има много идеи за домашни маски за лице, коса или идеи за маникюр. Отделете си време за себе си. Лакирайте се, направете си онази маска, за която все не ви остава време и просто си починете!

Запишете се на онлайн курс

Искате да подобрите даден език или пък да научите нов. Е, вече можете да го направите и то онлайн. Така ще инвестирате в себе си и няма да си губите времето с глупости.  Хубавото на тези курсове е, че предлагат и възможност за групови занимания. Така ще се запознаете с нови хора, но от удобството на дома си. Също така, можете да включите и децата си, които да обогатят своите знания и да разширят кръгозора си.

Обадете са близък приятел или роднина

Най-вероятно и той/тя се чуди какво да прави и търси с кого да си поговори. Това е чудесна възможност да отделите време и за близките си приятели и роднини. И макар да не е възможно да се съберете у дома, то разговор по телефона или Skype е чудесна възможност заздравите връзката си.

Подредете гардероба си

Да, пролетта е отново тук, а тя винаги е началото на нов живот. И макар времето да не позволява да излизате, то можете да подредите гардероба си, да направите пролетно почистване и като цяло да решите кое ще носите и кое не. Децата също биха се радвали да се включат в това занимание, а и така ще развиете организационните им умения.

Имате най-ценното – времето. Не го прахосвайте и пилейте за глупости. Сега имате възможност да направите нещата, които не сте могли по-рано поради ангажиментите в работата и ежедневните задачи. Сега е моментът да обърнете внимание на най-близките си хора. И макар държавата да е ограничила някои дейности и е въвели извънредни мерки, не означава, че това няма и положителна страна. Негативизмът или презапасяването сякаш идва краят на света няма да помогнат на никого. Останете спокойни и усмихнати! И това ще мине, както всяко друго нещо.