Още от първите мигове на детето куклата е онази вярна играчка, която стои до него и е верен приятел във всякакви лудории. Не случайно децата и лягат с куклите и правят почти всички ежедневни неща с тях. Дори и като възрастни си спомнят с усмивка за своите верни приятели.

Като имат предвид това, родителите имат отговорната задача да изберат кукла, която да е подходяща за детето им, но също така и да се отрази благоприятно върху психическото и емоционално развитие на детето.

Социалната роля на куклата

Куклата е от особено значение за момиченцата. С нея те се развиват и социално и комуникативно като пресъздават отношенията, които са видели. Например, можете да видите дъщеря ви да дава храна на куклата, да я облича, да я къпе и други подобни действия. Тоест тя пресъздава това, което вие правите за нея.

С помощта на куклата родителите могат да научат детето да се държи по определен начин, да се впише в обществото и да изпълнява определени норми на поведение.

Играта с кукла може да покаже дали детето има проблем в семейството или пък има нещо, което го притеснява. Това е така, защото момиченцата наистина възприемат куклата като най-верния им другар и споделят всичко с нея.

Материалите, от които е направена

Важно е да обърнете внимание и на материалите, от които е направена куклата, тъй като те могат да предизвикат различни алергични реакции и да бъдат опасни за детето. Това може да се получи при играчките от изкуствени материали.

Хубаво е да избирате кукли от естествени материали като памук. Освен че са по-безопасни и няма как да предизвикат някаква алергична реакция, можете и по-лесно да ги поддържате чисти.

Плюшена играчка според възрастта

  • 0+ – кученца. Обикновено тези играчки се предлагат в различни варианти и са безопасни дори за най-малките. С времето можете да пристъпите към закупуване на други аксесоари като къщичка, количка и т.н.
  • 3+ – кукли с допълнителни функции. Тук спадат всички детски кукли, които пеят, плачат, ходят, размахват ръце и т.н. Те са подходящи за деца над 3-годишна възраст, достъпни са, а също така и е ще помогнат на детето да изпита наслада от играта с интерактивни играчки.
  • 7+ – кукли с пълен комплект. Това са кукли, които имат дрехи, къщичка и всичко необходимо за тяхното „отглеждане“. С тяхна помощ детето ще се научи на грижа, отговорност, съобразителност. Ще забележите промяна в поведението му още след първия ден игра с куклата.
Author

Светът на дървените играчки!