С наближаването на Коледа децата с нетърпение очакват да видят какво ще им донесе Дядо Коледа. В тази статия ще споделим с вас няколко съвети как да изберете подарък за детето си.

Съобразете ги с възрастта

Звучи логично, но повечето родители често се изкушават да купят нещо, което е за по-големи деца, то ще се случат две неща. Първо детето ви ще я отхвърли, тъй като няма да му е интересна и не я разбира. Второ вие ще се разочаровате от това. Например, ако му вземете книга и не я погледне, това не означава, че не обича книгите, а просто моментът не е подходящ.  Децата на по-малка възраст  търсят нещо, което да свети и мига.

Не купувайте нещо, което вие искате

Друга често срещана грешка е родителите да купят влакче или кукла, която не са получили в детството си. Само че, детето ви не живее във вашето време, когато сте били деца. Сега нещата стоят по различен начин и това може изобщо да не предизвика интереса му. Погледнете брошури, погледайте детски реклами или пък го попитайте какво би искало да получи. Така ще вземете нещо, което със сигурност ще предизвика интереса му.

Не давайте цяло състояние за играчки

Видели сте нещо по телевизията, което ви се е харесало и мислите, че и на детето ще се харесва. До тук добре, но какво правим с цената?  Всички знаем, че вниманието на детето се задържа за не повече от 10 минути от дадена играчка и това не е всеки ден.  Много родители купуват най-скъпото нещо, за да заглушат своята родителска вина, че не са прекарвали достатъчно време с детето. Вместо това, можете да подарите точно това – време. Вземете нещо, което ще развие ума или пък ще бъде предизвикателство за сетивата. В следващите точки ще споделим с вас подобни идеи.

Подарете нещо, което развива креативността

Подарете нещо за шиене, моделиране, плетене или други подобни неща. При нас можете да откриете различни предложения в категорията Труд и творчество. Дори детето ви да не умее да прави някое от нещата, не се притеснявайте. Най-вероятно, след като седнете с него да го направите, то ще прояви по-голям интерес и дори може да опита само или с приятели.

Семейни игри 

Това е подарък, който може да се споделя и е особено важен за детето. Над 50% от ежедневната ни комуникация преминава през телефоните и това се вижда от него. Важно е детето да види и другата страна на общуването – споделянето, игрите, смеха. Няколко вечери в месеца можете да отделите специално внимание на това и да играете нещо заедно. Това не само ще подобри комуникацията в семейството, но ще научи детето да общува, а това е от особена важност за неговото развитие.

Активни игри

Хубаво е да заложите на тях, тъй като те ще помогнат на детето да развие своята двигателна култура. Можете да вземете топка, федербал, тротинетка, колело или нещо друго. Така детето ще прекарва повече навреме навън, ще общува, а и ще се научи да се грижи за тялото си и да се поддържа в добра форма.

Книги

Да, безспорно книгата е чудесен подарък, но е хубаво да бъде комбинирана с играчка. През 80-те тя е била основен източник на забавления и най-желаният подарък, но днес живеем във време на високотехнологични открития. Книгата трябва да бъде представена по подходящ начин, така че да не отблъсне детето.  Можете да комбинирате с играчка. Има време за всяко нещо  – 10 минути за игра със светещото нещо и да кажем половин час в потапяне в магията на книгата. Не противопоставяйте технологията на книгата, а ги комбинирайте, за да постигнете успех.

Дрехите не са подарък

Това важи, когато децата са малки. Момиченцето ви може да се зарадва на нова рокля, но със сигурност ще попита къде му е подаръка.  Децата просто искат играчките си, защото са деца. За нас възрастните дрехата е хубав подарък, защото спестява време, финанси и е практично. Но това е през нашия поглед, а не през погледа на детето.  Ако все пак сте казали на роднините си какво да вземат, то можете да добавите и нещо малко и светещо. Така детето ще е облечено, но и доволно.

Надяваме се с тези съвети да сме ви помогнали и ориентирали към подходящите коледни подаръци на вашите малки съкровища. Пожелаваме ви весели празници!