Времето лети бързо и вече 15-ти септември чука на вратата. Това е повод за голяма радост и гордост у родителите, но също така и момент на трепетна подготовка. Едно от най-важните неща за първия учебен ден е раницата. Тя трябва да отговаря на известни изисквания, за да бъде функционална и удобна на детето, но и да му харесва на външен вид. Избирането на раница е доста трудна задача и можем лесно да се заблудим в това море от разнообразие, именно и затова в тази статия ще споделим с вас няколко съвета, които да следвате при избора на раница.

Анатомичен гръб

Това е важно особено за раницата за по-малките ученици, тъй като при тях учебниците и помагалата са много повече, отколкото при по-големите. Анатомичният гръб е с подплънки и това омекотява носенето и предпазва от протъркване или дискомфорт. Също така, хубаво е да има подплънки и на презрамките.

Размер

Раницата трябва да бъде достатъчно голяма, но не и прекалено. Ако Ви е трудно да определите дали дадена раница е подходяща, то можете да използвате няколко трикове. Опитайте се да поставите блокче за рисуване, без да се смачква. Също така, можете да проверите и как седи на детето Ви. Раницата не трябва да надминава разстоянието от раменете до талията. Хубаво е и презрамките да са регулируеми, защото детето расте и това ще помогне на раницата на отговаря на нуждите му.

Джобчета и отделения

За да бъде функционална и максимално удобна раницата трябва да има достатъчно джобове и отделения. Например, хубаво е да има едно основно задно отделение, където да поставите тежките учебници. Едно предно за тетрадките и помагалата и едно малко за личните вещи. Масово раниците се правят и с два странични джоба за бутилка вода и това е от голямо удобство, тъй като спестява място в самата раница.

Презрамки

Важно е те да са удобни и да могат да се регулират. Тъй като децата растат като гъба, то и техният гръбначен стълб расте и е крехък. Тежестта на раницата може да причини изкривяване, а това от своя страна е не само неприятно, но и последствията от него могат да бъдат необратими.

Цени и марки

Това е личен въпрос и всеки отделя според от възможностите си. Все пак една хубава и качествена раница не може да бъде на ниска цена. Една по-скъпа раница със сигурност ще върне инвестицията си, тъй като ученикът може да я използва не само една, а дори до 3-4 години в училище. Още повече такива раници са се доказали във времето си. Препоръчваме Ви да вземете раници, които са произведени от Полша, Унгария, Германия или Сърбия. Някои от тях са Ars Una, Herlitz и други.

При нас можете да откриете марките, които посочихме по-горе, а и много други на достъпни цени. Нещо повече, до 15.08.2019 година имаме промоция, при която, ако поръчате раница на стойност минимум 22 лева ще получите подарък. 15 септември идва и не се бавете повече! Елате в Маустойс и стартирайте успешно новата учебна година!

Пожелаваме успешна година на всички първолаци и ученици!