С настъпването на новата учебна година родителите винаги се чудят как да изберат раница. Но не само тогава. Един от най-честите подаръци за Коледа, рожден ден или друг повод са именно раниците. Сложете към дилемата и разнообразието от раници и наистина родителите, а и всеки, който иска да подари раница, се нуждае от няколко съвета как да избере подходящата.

Как ще се носи новата раница или чанта?

Първо трябва да си отговорите на този въпрос, тъй като отговорът определя и типа чанта или раница, от който се нуждаете. Ученическата раница или чанта може да се носи през едно рамо – тип пощальонска чанта или пък на двете рамене.

Първият тип ви позволява да използвате чантата лесно в движение, без да се налага да я сваляте. От друга страна обаче ако носите чантата на двете рамене, то можете да разпределите пропорционално теглото и така да имате по-голям комфорт при продължително носене.

От какви материали да бъде направена новата ученическа чанта?

След като сте определили каква раница ви трябва, то трябва да обърнете внимание и на материята. Изкуствените материи са най-предпочитаните, тъй като те са лесни за поддръжка, а някои от тях дори имат и функция за непромокаемост, което е особено полезно в дните с лошо време.

На пазара можете да срещнете и кожени раници и чанти, но те не са особено подходящи за училище, тъй като изискват доста повече старание за опазването на кожата и поддържането на добър външен вид. А и колкото да не пропуска кожата, в един момент тя не издържа на влагата и се пропуква или пропуска.

Имали значение броят отделения на раницата?

Повечето родители и хора си мислят, че колкото повече отделения има една раница, толкова по-добре. Да, това донякъде е така, но също така големият брой отделения правят раницата да изглежда по-тежка.

От тази гледна точка е и по-добре да изберете раница с достатъчно голямо единично отделение и с добра организираност да подредите всичко, така че да не е наблъскано или издуто, но и детето да може да вземе всичко необходимо за учебния ден.

Задължително ли е да купим раница с анатомичен гръб?

Не е задължително да купите раница с анатомичен гръб, но е хубаво да е с такъв, тъй като така детето ще може да поддържа изправена стойка, което е важно за неговото развитие. Анатомичният гръб ще разпредели и тежестта равномерно и детето ще има по-голям комфорт при носене и няма да усеща тежест или раницата да го дърпа назад при носене на по-тежки учебници.

Author

Светът на дървените играчки!