Играта е просто забавна! Най-вероятно като родители повечето хора си мислят, че е точно така. Но играта и играчките не са само това, те са много повече за децата. Чрез тях детето се запознава със заобикалящия го свят и  развива определени качества в себе си като съобразителност, логическо мислене, комуникативност.

Ако играчките са толкова важни за развитието на едно дете, то как да изберем играчки за най-малките? Именно на този въпрос ще отговорим в следващите редове.

За бебета под 1 месец не е необходимо да се купуват играчки, тъй като тяхната комуникация е предимно с възрастните. В периода 1-3 месец започват да се развиват слуха и визуалното възприятие. В този период детето не просто фокусира лицето на възрастния, но се опитва и да го разгледа по-отблизо.

Бебето на два месеца започва да се интересува от различни неща като цветни изображения. Времето му минава основно в хранене и сън, но и в изучаването на нещо ново. Например, през този период започва да се проявява желанието и за разпознаването на всеки звук.

През този период е добре да се дават на децата обекти, които са с ярки шарки и цветове. Това може да бъде под формата на геометрични фигури или пък чрез декорация на стените в детската стая.

Трябва да сте и внимателни обаче да не попаднат прекалено много цветни обекти в зрителното поле на детето, тъй като това ще му попречи да се фокусира и да изучава даден обект внимателно.

Координацията на очите на детето е друго важно нещо, което се развива през този период. Това може да стане много лесно с помощта на дрънкалка. Вземете една и я сложете пред очите на детето на разстояние от 40 см. Започнете да я движите нагоре, надолу, наляво, надясно. Ако детето не обръща внимание на дрънченето, повторете. Важно е да не се прекалява с това упражнение. Хубаво е да трае не повече от 2 минути.

Също така, ще е полезно да дадете не бебето си лека дрънкалка. В началото едва ли ще може само да я движи, но постепенно това ще се случи. Така ще се развие фината моторика, а също и движението между ръката и окото. Детето ще приближава до окото си предмета, за да го разгледа по-отблизо. В този случай дрънкалката започва да развива координацията на детето.

Играчките са незаменима част от детското развитие и е важно да бъдат избирани внимателно, тъй като те могат да са полезни, но могат и да навредят на развитието на детето.

Author

Светът на дървените играчки!