Дигиталният свят днес държи все повече деца далеч от игрите навън. Малчуганите се пристрастяват към мобилните устройства още в най-ранна възраст. Често този техен интерес не им позволява да опознаят някои други, далеч по-полезни занимания.

За жалост все по-малко деца изпитват влечение към спорта, например. А да спортуваш, означава да си здрав. Ето защо е от особено значение родителите да направят всичко възможно, за да събудят интереса на своето дете към движението, активността, разходките, карането на колела и тротинетки и към всички останали дейности, които не изискват ползването на компютър или смартфон. А как това да се случи? Надяваме се следващите редове да ви дадат отговор.

Някои деца просто не обичат да спортуват и това всъщност е напълно нормално. В тези случаи не бива да насилваме мъниците да правят нещо, против своята воля. Спортът не е единственият начин детето ви да бъде физически активно. Много често децата имат определени причини, поради които не искат да се включат в един или в друг спорт. Понякога става въпрос за неувереност и стеснителност, друг път причина са здравословните проблеми. Поведението на детето ще ви подскаже в коя посока е правилно да тръгнете, за да не сгрешите.

И ако спортът не е вашето решение. То може би някои от следващите предложения ще ви се сторят много подходящи.

Скачане на въже

Спомняте ли си колко често преди се събирахме с приятели и по цели дни скачахме на въже, измисляхме различни игри, предизвиквахме се един друг, смеехме се, подобрявахме рекорди и скачахме ли скачахме. Толкова любимо и толкова полезно занимание. Защо не разкажете на детето си за него, излезте навън и дори му покажете своите умения.

Въртене на обръч

Преди тази игра беше много популярна, но днес все по-малко деца знаят какво да правят, ако пред себе си имат обръч. Нека вашето дете не бъде от тях. Научете го да върти обръч така, както сте го правили вие преди години. Сигурни сме, че това ще усмихне мъника.

Игра с топка

Тук възможностите са безброй. Всяка дейност, включваща топка, ще ви подари движение, часове забава и много споделени хубави моменти. Времето навън вече е топло и подходящо за игри. Е, какво още чакате?

Конна езда

Почти всяко дете се впечатлява от конете. Заведете вашето мъниче в някоя конна база, запознайте го с тези красиви животни и му покажете колко вълнуваща може да бъде конната езда.

Скейтборд

Скейтбордът става все по-популярен сред днешните деца и в това няма нищо лошо, дори напротив. Ако детето ви изпитва влечение към карането на скейтборд, то ви съветваме да го подкрепяте в това негово хоби и да му осигурявате всичко нужно, за да се развива свободно.

Разходки сред природата

Ако с никое от изброените до момента занимания смятате, че няма да заинтригувате детето, то тогава просто ви съветваме да се разхождате често. Природата е едно от най-големите богатства, с които разполагаме, научете вашето дете да я цени, покажете му колко зареждаща  и вдъхновяваща може да бъде тя. Природата е красиво преживяване само на крачка от нас. И не само, че вдъхновява, но и ни помага да бъдем здрави.

Занимания на открито

Физическата активност е особено значение за здравето ни, затова се опитвайте да подтиквате детето ви да се движи, колкото се може повече. Всякакви занимания на открито ще ви помогнат за целта – може да се гоните из двора, да играете на федербал, да пускате хвърчило и какво ли още не.

Движението е здраве, затова се стремете детето ви да се движи всеки ден.