Всеки родител иска детето му да се превърне в добър и възпитан, мислещ и разсъждаващ човек. Не трябва да забравяме, че основните заслуги за това винаги са на родителите. Подражанието е в основата на детското възпитание. Тоест примерът, който ние като родители ще дадем на своите деца, е ключов за тяхното бъдещо развитие. Какво трябва да знаем за възпитанието на мъниците и какви методи е добре да използваме? Това предстои да разберем в следващите редове.

Бъдете част от играта на вашето дете

И в предишни статии сме говорили за това колко важна за децата е играта и как тя носи не само забавление, но и помага за развитието на малчугана. Детското ежедневие е предимно игра, затова е много важно родителите да присъстват активно в този процес. Накарайте мъника да усети вашия интерес към неговата игра. Без значение дали детето ви ще иска да реди пъзел, да обзавежда къща за кукли с мебели за игра и кухненски аксесоари или ще има желание да създава композиции с разнообразни дървени влакчета, вие трябва да проявите интерес към всяко детско желание. Детето ви ще се чувства подкрепяно, уважавано и закриляно, ако сте там, бъдете до него и заедно давайте воля на въображението и креативността си.

Бъдете внимателни с критиките – ако е възможно ги изключете напълно

Когато критикуваме, ние съзнателно или не учим детето си да прави същото, дори и критиката да не е насочена конкретно към него. Даваме пример, отражението от който със сигурност не бихме искали да видим върху детето си.

Уважавайте детето си, дори ако греши

Всеки допуска грешки, но когато те се осъзнаят и осмислят, се превръщат в научен урок, който е развил дадено наше умение или качество. Ако детето ви сбърка по някакъв начин, не го обвинявайте, а приемете избора му и ако е неправилен, то обяснете защо това е така, поговорете и заедно намерете решение. Оставате детето си да греши, защото именно така то се учи.

Не пракалявайте с хвалбите, но задължително ги използвайте

Поощрението е важна част от възпитанието на детето. Стига да не прекалявате с него, то е полезно и ефективно за развитието на малчугана. Хвалете мъника дори за малките неща, които прави. Награждавайте го с подаръци и му купувайте играчките, които иска, когато сметнете това за нужно. Обръщайки внимание на постигнатите добри резултати, създавате в детето си самочувствие и вяра в неговите възможности. По този начин децата се учат да ценят и труда на хората около себе си.

Забравете за строгия тон

Детето ви разпознава и обича вашия глас. Не позволявайте то да промени привързаността си към него, изричайки груби думи със строг тон. Може да не предполагате, но всъщност по този начин е много вероятно да нанесете сериозни трамви на мъника. А никой родител не иска това, нали?

Бъдете подкрепа за мъника

Вдъхвайте кураж, надежда и успех на вашето дете, бъдете зад гърба му, нека ви търси за съвети, идеи и насоки. Така детето ще знае, че винаги има човек, който ще е готов да му помогне, а вие ще бъдете спокойни, знаейки, че детето ви ще споделя с вас проблемите си.

Бъдете положителен пример за детето си

Тук не става въпрос да не сте себе си, а просто да се стремите да показвате най-добрата част от вас. Така детето ви ще има пред себе си един добър пример, на който ще се възхищава и към който ще се стреми да прилича.

Ако сте близо до детето си, вие сами ще усетите кое е важно за него и кой подход ще бъде най-ефективен за разивитието му. Обръщайте му внимание, дарявайте го с одобрение и доверие и помнете, че детето е отражение на семейството. Единствено от вас и поведението ви днес зависи в каква личност ще се превърне малчуганът ви утре.