Темата за парите винаги е била от особено значение и непрекъснато ражда  различни въпроси в съзнанието ни.  Като родители, пред нас стои задачата да възпитаме добри навици за пари в децата си, за да бъдем спокойни за тяхното бъдеще. Трябва да знаем, че ако искаме да научим децата си да се отнасят отговорно към парите, важно е да започнем да възпитаваме чувството на отговорност в тях още от  най-ранна възраст. А ето и някои важни съвети, с които това да се случи успешно.

 

Учене чрез игра

Запознаването на децата с понятието пари не трябва да бъде официален урок. Всъщност експертите казват, че е по-добре да започнете с учене чрез игра, дори и за деца на възраст от три или четири години. Докато ги научите как да броят, което ви съветваме да направите по-нататък във времето, чудесна друга първа стъпка е да въведете концепцията за размяна на стока срещу определена сума. За целта може да използвате ролевите игри. Някои примерни сценарии включват създаване на въображаем магазин, където децата могат да купят различни хранителни изделия или играчки с монети, или може да събират билети в замяна на влизане за кино изживяване у дома.

Играта Monopoly

Ако детето ви е по-голямо, добър помощник във вашата мисия, може да бъде семейната игра Monopoly. Тя ще постави начало на разговор, насочен към парите, и  родителите спокойно могат да използват случая, за да обяснят реални концепции като ипотеки, стартиране на бизнес или притежание на собственост.

Силата на джобните пари

Знаейки, че притежават собствени пари за определен период от време, децата се чувстват отговорни да пазят парите си и насочват мислите си към разсъждения за това как наличната сума да стигне за дните, за които е предназначена. Това от своя страна ги мотивира да спестяват и ги научава да харчат отговорно. Тук може да изградите и система за увеличение на джобните, при определена оказана помощ от страна на детето в домакинството. Така отново събуждаме в децата си чувството, че парите са нещо важно и значимо и не можем да ги получим без никакви усилия от наша страна, а напротив – трябва да се трудим и да бъдем разумни в харченето им.

Положителната страна на спестяванията

Ако научите децата си още в ранна възраст да спестяват, е много вероятно да изградите продължителен навик в детското съзнание и идеята да се заделят пари да се превърне за детето ви в постоянен спътник. Важно е заедно да намерите подходящо място за спестяванията. Чудесен вариант са разнообразните детски касички, които днес се предлагат на пазара. Съобразете дизайна спрямо желанията на детето ви, за да може то да почувства мнението си значимо.

Ролята на детето в домакинството

Включвайте децата си в домакинските задължения, нека бъдат с вас по време на пазаруването на продукти за дома, обсъждайте с тях цените, качеството на стоките, говорете с тях за различните възможности за спестяване. Това насърчава отговорността им и ги овластява за собствените им разходи.

Изградете в децата си разумно отношение към парите днес, за да се превърнат утре в спокойни и отговорни зрели хора.