Докато са все още деца, малчуганите учат предимно чрез играта. Тя е основополагаща за тяхното развитие – физическо, интелектуално, психическо, всякакво. Ето защо родителите трябва да насочват избора на детска играчка именно в тази посока. Какво имаме предвид и какви играчки трябва да избирате, за да помагате на детето в неговото порастване? Предстои да разберем в следващите редове.

Може би на първо място трябва да поставим игрите, развиващи не какво да е, а именно ума. Вероятно се досещате, че тук става въпрос за разнообразните игри за подреждане тип сортери, за дървените играчки Монтесори, образователните играчки и други подобни, с помощта на които децата съзнателно или не се учат да подреждат, да разпознават цвят и форма, запознават се с различните животни, с буквите, с числата. Всъщност дори не е задължително това развитие да се случва само с играчки, понякога дори предметите ви у дома са добри помощници, оствете детето ви да се довери на своето въображение, а вие само го насочвайте, можете да разделяте предмети по цвят, по форма, по големина и т.н.

Други развиващи игри са например музикалните. Чрез тях можете да откриете скрития талант на вашето дете, а дори такъв да няма, все пак винаги е хубаво в едно детство да се въведат основните музикални елементи като ритъм и пеене.

Разбира се, няма как да не споменем и игрите за писане и смятане. Колкото повече детето ви наближава училищната възраст, толкова повече трябва да се замисляте дали мъникът ви е подготвен за това. Ще му направите голяма услуга, ако отрано започнете тази подготовка, за да може в училище да бъде уверен, спокоен и да вярва в своите способности. В нашия сайт ще откриете голямо богатство от сметала, различни пъзели тип „Научи се да броиш“ и игри, учещи на буквите.

Важно е да развивате непрекъснато и речниковия запас на вашето дете. Говорете му, измисляйте си различни игри, назовавайте всички предмети у дома, обединявайте подобните, намирайте прилики в тях и изричайте всичко на глас. Сочете всичко в ежедневието си, не спирайте да говорите, да посочвате и да обяснявате на малчугана всичко, което виждате и правите.

Четенето е също важна и много полезна за детето игра. Не пропускайте да я включвате в детското ежедневие. Дори да смятате, че то все още не е способно да разбира напълно какво му казвате, от основополагащо значение за детето ви е да му четете от съвсем най-ранна възраст, затова – правете го и нека книжките присъстват в детската стая.

Това са само малка част от всички възможни игри, с които да развиете уменията на детето ви, бъдете кративни и сме сигурни, че и сами бихте могли да се досетите за много практични идеи.