В съвсем ранната си възраст мъничетата проявяват интерес към всичко, което ги заобикаля, и всеки ден искат да опознават и разбират все повече света около тях. Ключов елемент тук са различните форми и цветове. Макар да нямат все още способност да ги назовават, децата от малки научват, че навсякъде около тях има различни форми и цветове, но тъй като формата и цветът са абстрактни понятия, те често са трудни за овладяване от малките деца.

Всички знаем – малчуганите се учат най-добре, когато им представяме нещата по забавен и вълнуващ начин. Ето защо днес ви даваме няколко полезни съвета, с които да помогнете на своето дете в разпознаването на форми и цветове.

Подходяща играчка
Днес пазарът ни предлага богато разнообразие от играчки и голяма част от тях са именно образователни. Може би една от най-подходящите играчки, които могат да помогнат на детето ви да рапознава лесно и бързо палитрата от цветове и форми, са разнообразните сортери. Марките Hape, Djeco, New Classic Toys, Goki и Bigjigs предлагат изключително интересни и полезни идеи. Може да изберете традиционен сортер за вашето дете или да привлечете още повече вниманието на малчугана с Дървен сортер – Часовник. Сигурни сме, че и предложението на Melissa and Doug няма да ви остави безразлични. А може би и многоцветният часовник на Viga ще ви се стори интересен. С часовниците ще помогнете на детето не само да научи формите и числата, но и да разпознава часовете, както и цветовете.

Важно е родителите да знаят, че и тяхната роля е с ключово значение. Докато детето ви играе, вие може да задавате различни въпроси, като например “Ще ми посочиш ли квадрата?”, “Какъв цвят е кръгчето?”, “Къде мислиш, че трябва да поставиш триъгълника?” и т.н.

Разходка навън
Както вече споменахме, цветовете и формите са навсякъде около нас, с малко повече въображение и вдъхновение, можете да превърнете тяхното разпознаване в част от ежедневието. Едно излизане до местния супермаркет, например, може да се превърне в лесен начин за учене. Даваме ви идея при самото пазаруване да уточните, че ще вземете 5 зелени ябълки и 2 жълти банана и когато вече сте на касата, накарайте детето да сортира плодовете според формата. Този начин на обучение ще събуди интереса на детето ви и ще го подтикне да създаде само различни сценарии, които да използва в играта си на магазин или в своята детска кухня.

В градината
Градината е прекрасно място за развиване на умението за разпознаване на цветове и форми, освен това играта на открито винаги е по-полезна за децата и за тях е важно често да играят навън. Пролетта, например, е прекрасно време, в което децата могат да упражняват знанията си относно цветовете. Използвайте зелената трева, синьото небе, цветята – жълтите нарциси, белите кокичета, червените лалета и т.н. По този начин децата ще се учат, без дори да го осъзнават.

Когато времето позволява може да разнообразите обичайната игра в пясъчника като организрате търсене на съкровища, разпръсквайки из него различни форми и цветове, които децата ви трябват да намерят. Така ще им осигурите часове забавление и вероятно ще ви молят да криете предметите отново и отново, защото всеки мъник обича тази игра.

Изкуство и занаяти
Заниманията с изкуство и различни занаяти могат да бъдат от голяма полза в ученето на цветове и форми. Може, например, да си организирате сутрини, в които акцентът винаги да бъде различен цвят. Понякога боите и материалите да бъдат само червени, друг път само зелени или жълти. Списъкът с идеи е безкраен, затова просто бъдете креативни.

Надяваме се да сте намерили нещо полезно в тези редове. Начините, по които можете да развиете уменията на децата ви да разпознават форми и цветове, са безброй. Когато сами започнете да проучвате и търсите в тази посока, ще откриете, че съществуват цял куп забавни играчки и многобройни дейности, с които децата ви да усъвършенстват своите умения.