Дървените играчки са изборът на много родители, защото те имат множество предимства. Освен това и самите деца предпочитат да играят с такива, допирът с тях е мек и приятен, носят естествено усещане и са с много по-семпла и красива визия от пластмасовите. Животът им също е в пъти по-продължителен. Което дава възможност те да се предават от поколение на поколение и да забавляват не само днес вашите деца, но след време и вашите внучета.

И за да ви радват те колкото се може по-дълго време, е добре да полагате нужните за тях грижи. В следващите редове ви даваме някои полезни съвети, с които да удължите живота на дървените играчки.

Хубаво е всяка дървена играчка да се почиства ежедневно. Така тя ще бъде идеално чиста и няма да застрашава здравето на вашето дете. Още едно предимство на играчките от дърво е, че за да се почистят не е нужно да имате друго, освен една влажна кърпа. Ако искате да бъдете максимално спокойни, че играчката е почистена перфектно, може да използвате и мек сапун или нежен, почистващ препарат. Важно е да подсушите добре предмета преди той да попадне отново в детските ръчички.

Имайте предвид и това, че дървото не трябва да стои дълго време накиснато във вода, защото реакцията има опасност да предизвика обезформяне. Много вероятно е водата да попие изцяло в играчката и да я съсипе.

Стремете се да не излагате за продължително време дървото на слънце. Защото и това е нещо, което може да го нарани.

Даваме ви и едно трикче за дървени играчки, които са надраскани с пастели. Знаете, децата обичат да творят не само на белия лист, но и навсякъде където сметнат, че им харесва. Е, ако туко-що се купили ново дървено влакче и вече то е изрисувано, не се тревожете. С помощта на оцет можете да премахнете пастелите ефективно и качествено.

За да запази своя добър външен вид, всяка дървена играчка се нуждае от специални и деликатни грижи. Ако забележите, че по повърхността са се появили неравности, то добре е да използвате фина шкурка, за да я загладите. Така ще избегнете наранявания при игра.

В никакъв случай не почиствайте дървените играчки с лак за мебели. Тези продукти съдържат опасни токсични вещества, които децата могат лесно да погълнат при игра. При направата на дървени играчки не се използват такива продукти, точно заради безопасността и доброто здраве на малчуганите.

Доверявайте се винаги на собствената си интуиция за избора на детска играчка, но не забравяйте колко ценно е детето ви да играе не с каква да е, а именно – с играчка от дърво. За да разберете кои са другите предимства, може да прочетете статията ни на тема: „5 причини да изберете дървена играчка за своето дете„.