Съвсем скоро отново ще стане време за любимия на всички български семейства Великден – чудесен, семеен празник, обичан от малки и големи. Децата обожават да си бъдете вкъщи с тях, а още повече ще се развълнуват, ако ги накарате да усетят уюта на празниците. Затова ви съветваме да ораганизирате добре предстоящите почивни дни и да подарите на себе си и на вашето семейство красиви моменти на споделеност, топлината от които винаги ще ви усмихва. Днес ще ви споделим някои интересни идеи за занимания по време на Великден и се надяваме да направим празника ви вълнуващ.

Говорете за празника
Дните около Великден са чудесно време, в което родителите могат да научат своите деца да пазят българските традиции. Запознайте малчугана с дълбокия, религиозен смисъл на празника, четейки му откъси от Библията. Или отделете време за четене на фолклорни приказки. С  тях винаги ще привлечете вниманието на децата. Може да изберете и съвременни приказки или филмчета, презсъздаващи моменти от празника.

Измислете си великденски игри
По време на празничните дни ще имате повече свободно време и за игри. А както всички знаем, няма дете, което да не обича игрите. Включете се активно в идеите за игра на вашето дете и играйте заедно. Възможностите ви тук са безброй. Пазарът днес предлага богато разнообразие от настолни игри и е много вероятно с повече търсене да откриете дори такава на великденска тематика. Може да включите въображението си и да измислите сами забавни дейности. Например да криете великденски яйца из къщата и да ги откривате за време, да си направите състезание за най-красиво боядисано яйце, за най-оригинална великденска картичка и какво ли още не. Децата ви със сигурност ще имат оригинални предложения, отдайте им се и си създайте топли, забавни моменти.

Боядисайте яйцата заедно
Боядисването на великденските яйца е дейност, която в детските очи винаги буди интерес и въодушевление. Отделете повече време тази година, заредете се с търпение и много цветно настроение и позволете на мъника да цапа на воля. Щастието в очите му е гарантирано. Съобразете възрастта на детето и спрямо това му разрешете да ползва флумастери, пастели или специалните великденски бои. Детското въображение е наистина богато, оставете ги да се забавляват и вижте сами колко креативни могат да бъдат. Осигурете им различни стикери, хартия или друго. От всичко те могат да направят нещо.

Направете великденска украса
И докато сме на креативна вълна, даваме ви идея да украсите дома си за Великден, да си направите сами, с помощта на детето, разбира се, поставки за яйца, различни висулки, венци за вратата, фигурки на пиленца и зайчета и каквото друго се сетите. С подръчни материали можете да създадете наистина чудеса.

Пригответе заедно великденската трапеза
Включете детето в приготвянето на великденската трапеза. Моментите в кухнята са много специални за цялото семейство. Някак сплотяват, колективната работа и добрият резултат накрая носят прекрасно удовелтворяващо усещане.

Надяваме се да сте открили нещо поезно в тези редове. Направете великденските дни още по-специални и вълнуващи и си подарете часове на споделеност, смях и любов.