Училищата навсякъде са затворени и след кратката ваканция трябва отново да се върнем към нормалния ритъм живота ни. В това число влизат и децата ни.  Онлайн обучението наистина се превърна в едно тежко изпитания за родители, но и учители. В тази статия ще ви дадем няколко съвета как да учите ефективно от вкъщи, тъй като по всичко личи, че това ще продължи още дълго време.

Преди всичко не трябва да забравяте, че вие сте първия учител на детето си. Не залагайте прекалено много, а по-скоро бъдете такива, каквито винаги сте били – приятел, който подкрепя във време на провал и се радва с детето, а неговите успехи.  

И така, как да учим у дома?

 • На първо място намалете очакванията си. В момента на криза, детето има нужда да се чувства в безопасност, а това може да се постигне единствено и само чрез силната връзка в семейството.  Никой не може да работи или учи под стрес. Много неща са се променили за кратък срок от време. Децата имат нужда от сигурност, а рутината я създава. Затова помислете за някакъв примерен учебен план.
 • Имайте нагласа за успех и помнете, че децата наблюдават всяко едно нещо, което правите и го взимат за пример.
 • Можете да обособите определена зона от стаята за учене. Това може да бъде бюрото в стаята или пък кухненската маса.
 • Графикът, който ще направите, не трябва да бъде прекалено твърд и да напомня за училище, нито пък да е твърде либерален.

Не забравяйте да благодарите и на учителите. Това за тях също е ново и всеки ден те се изправят пред предизвикателството да бъдат до своите ученици и да им бъдат от помощ.

Учителите дават допълнителни задачи за домашна работа, но вие също можете да допълните учебния процес. Ето и някои доста практични идеи, но и забавни.

 • Изберете си някоя страна, която да изучите. След това можете да направите справка в Интернет и да видите къде се намира, колко е населението, какви са традициите и каква е културата на страната.
 • Изгледайте някой документален филм.
 • Време за четене. И не просто четене, а четенето на глас. Това е добро упражнение и за по-големите ученици. Например, можете да четете, а детето да рисува или да прави нещо друго от така наречените „тихи“ занимания.
 • Друга креативна идея е децата да водят карантинен дневник. Например, можете да ги накарат да опишат чувствата си през деня, а също така и за какво са благодарни. Дневникът могат да го запазят и да го показват на своите деца и внуци някой ден.
 • Сега е времето да играете настолни игри и да редите пъзели.
 • Рисувайте с бои, пастели и правете нещо с ръцете си. Тези занимания развиват креативността, но фината моторика.
 • Важно е детето да поддържа добра физическа форма. Можете да организирате състезания, онлайн фитнес или пък ако имате двор – да карате кънки и боулинг за деца.

Не забравяйте преди всичко да накарате детето да се забавлява. Именно така то учи най-добре. Наблюдавайте го кога разбира нещата по-лесно и се старайте да му създавате такива дейности.