Най-качествено и прогресивно децата се развиват чрез игрите. Важно е да бъдем внимателни с избора на детски играчки и да имаме предвид, че чрез тях малчуганите порастват, научават се на важни качества и придобиват различни умения.

Почти всяко дете в дома си има някакъв вид строителна играчка. Сигурни сме дори, че много от родителите пазят своя собствен конструктор. Защото този тип играчки са вечни и неостаряващи.

Вероятно малко от вас са се змисляли за положителните страни от играта с конструктор. Но всъщност те са много и днес ще ви представим само малка част от тях.

Подходящи са за всякаква възраст и пол

Конструкторите се предлагат в безбройни разновидности и това ги прави походящи както за момичета, така и за момчета. Възрастта също не е определящ фактор при тях, защото спокойно можете да откриете както конструктор, с помощта на който най-мъничките ще могат по безопасен начин да се запознаят с цветовете и формите, така и конструктор, който ще спечели вниманието не само на тинейджърите, но дори на възрастните.

За по-мъничките можете да изберете дървените цветни конструктори, а ако вашето дете е по-голямо, вероятно интересни за него ще бъдат разнообразните сглобяеми моделисамолети, хеликоптери, кораби, камиони и др.

Развиват фината моторика

Размерите и формите на цветните малки блокчета и тяхното съчетаване, са отлични за развиване на фини моторни умения и сила. Играейки с конструктор, мъничетата всъщност се научават да хващат предмети с различна големина, да ги държат и да боравят безпроблемно с тях.

Стимулират креативността, въображението и логическото мислене в децата

Всяка игра, включваща занимания като строене и създаване, е креативна и насърчава детското въображение. Понякога е добре да осигурите свобода на детето в играта му, нека мъника не се води по готовите инструкции и идеи, а да създаде сам своя конструкция, воден от своята фантазия. Усещайки свобода в действията си, хлапетата се забавляват истински, защото правят всичко по свой индивидуален начин.

Учат децата на търпение и постоянство

Много често парчетата не се вписват и не се движат по начина, по който детето смята, че трябва. Това събужда детското разочарование. А то от своя страна подтиква детето да опитва отново и отново, да сортира, да подрежда, докато не постигне желания резлутат. И всичко това е предизвикателство да търпението и концентрацията на малчугана.

Развиват увереност и самочувствие

Успехът от завършената постройка носи голяма радост и удовлетворение на децата. Тази радост засилва вярата в собствените им възможности и развива самочувствието им.

Развиват социалните умения

Често играта с конструктор е много по-забавна, ако от индивидуална, се превърне в колективна. Това също е и добър начин да запознаете детето със стойността на споделянето. Играта с другите деца ще научи малчуганите да работят в екип и да бъдат любезни с околните.