Когато си малък, няма нищо по-добро от лятната ваканция. Свободните дни са истинско щастие, но все по-често децата решават да ги прекарат пред екраните. Забавлението далеч от компютрите, телевизорите и телефоните се оказва истинско предизвикателство за родителите.

Въпреки че времето пред екрана може да бъде полезен начин за разсейване на децата и да им помогне с домашните, няма нищо по-приятно от старомодното реално време за игра. Традиционната игра помага на децата да използват своето въображение, креативност и умения за решаване на проблеми. Свободното време, прекарано в дигиталния свят, също помага на децата и техните семейства да общуват помежду си, насърчавайки по-добра човешка връзка и разговори.

Учените препоръчват децата от 2 г. до 18 г. да имат поне по 2 часа на ден неактивно време на екрана. Постоянното вглеждане в екраните влияе негативно на съня на младежите, тъй като постоянната светлина от светещите телевизори, телефони и лаптопи подвеждат мозъка да мисли, че все още е ден.

Както става ясно, заниманията пред екрана си имат своите плюсове, но не по-малко са минусите. Докато истинската, реална игра, със сигурност, може да подари само ползи на детето ви. Ако не знаете с какво да привлечете вниманието на мъника, може би следващите предложения ще ви помогнат.

Оцветяване 

Кое дете не обича да оцветява? Било то с моливи, с флумастери, а защо не и с вода. Вариантите днес са много, възможностите – безкрайни. Сигурни сме, че детето ви ще бъде впечатлено да оцветява картинки само с помощта на вода. Комплектите за оцветяване с вода ще предизвикат детския интерес, а на вас, родителите, ще ви осигурят спокойствие, знаейки, че няма какво да бъде изцпано в къщата.

Разкодки

Разходките са чудесен начин да прекарате заедно времето си, да си поговорите, да се насладите на енергията на природата и да се заредите с положителни емоции. Освен че е много приятна, всяка разходка е и много полезна, защото движението, всички знаем, е здравословно – за тялото ни, за физическото ни усещане, дори и за психическото.

Изследване на насекоми

Лятото можем да открием многобройни насекоми около нас. За детето ви би било безкрайно интересно да изследва заобкалящия ни свят от близо. Какво ще кажете да го зарадвате със специална лупа за наблюдение на малки животни и за откриване на скрити детайли. Диаметърът на лупата е щедър – цели 6 см. Това ще даде възможност на вашето дете да надникне в необятния свят на насекомите и влечугите. Лупата на Rex London е чудесен начин да зарадвате всеки, който обича да бъде близо до природата. Малките любители на приключенията ще бъдат щастливи да получат подобен подарък.

Дектор на лъжата

Правейки детектора за лъжа на Rex London, децата ще се запознаят с електричеството, както и ще узнаят много интересни факти за него. Малчуганите трябва да сглобят всички части правилно, а след това да изследват своите приятели и да разберат дали не крият нещо. Тази игра със сигурност ще събуди детското любопитство.

Често не е нужно дори да купувате играчка, с която да откъснете детето си от онлайн пространството. Дори и сами, с малко повече кративност, можете да измислите полезни, здравословни занимания за децата. Лятото е добра възможност да развиете въображението си да заблавявате малчуганите със занимания, различни от тези, които ни дават компютрите и мобилните устройства.