Въпреки че децата ви може и да не го осъзнават, докато си играят, те всъщност се упражняват за своето порастване. Играчките, които родителите избират за своите мъничета, оказват значително вляние върху много аспекти от цялостното развитие на детето, включително неговите двигателни умения, когнитивни функции, социални умения и умения за решаване на проблеми. Много родители внимателно обмислят кои играчки трябва да използват децата им, тъй като играчките могат да оформят бъдещето им. Днес ще ви дадем само няколко от предимствата, които използването на правилни играчки ще осигурят на детето ви.

Причина и следствие
Играчките с познавателни умения помагат на малчуганите да научат за причината и следствието. Например, бебето може да научи, че разклащането на дрънкалка води до появата на шум. Ако малко дете подрежда игра с градивни елементи, то ще осъзнае, че при тежест и съответен натиск, кулата ще се събори. За нас, възрастните, тези факти от живота са толкова основни, че дори не се замисляме за тях, но за едно развиващо се дете всяко едно ново откритие е важно и основополагащо.

Перспектива и решаване на проблеми
При реденето на пъзел децата винаги могат предварително да съберат парчетата и да си набавят ценна информация за перспективата, която ги подтиква да търсят решения, за да я постигнат по-бързо и лесно. Това е важно и необходимо качество за тях, защото им помага при решаването на всякакви проблеми.

Развиване на паметта
Играчките, които трябва да бъдат сглобени в определен ред, могат да бъдат чудесни за трениране на паметта. За по-големите дечица атрактивна и полезна играчка са сглобяемите модели на Revell. Заниманията с тях ще развият въображението, креативността, фината моторика, сръчността и творческото мислене.

Чувство за значимост
Изключително важно е да осигурите безопасна и добронамерена среда за вашето дете. Прекарването на време само в игра дава усещане за защита и значимост. Важно е да показвате на децата си, че техните интереси са важни за вас, предоставяйки им тематични играчки, с които да развиват своето хоби. И все пак е добре да ги насръчавате да ангажират вниманието си и с дейности като четене на книги, работа с пъзели, обучение с образователни табла и карти. Всичко това ще им помогне да разберат, че някой се грижи и иска най-доброто за тях. Важно е от рано да създадете тази силна връзка с вашите деца и играчките са идеалният старт за това.

Социални умения 
Общуването с вашето дете редовно му позволява да развие важни социални и комуникативни умения. След като детето стане достатъчно голямо, играта с другите деца е от решаващо значение. Затова му позволявайте да общува свободно с останалите. Образователните играчки често включват двама-трима играчи и това е чудесен начин децата ви да обогатят своя речник, размишлявайки и търсейки стратегии за добрата работа в екип.

Физически растеж
Точно както и при възрастните, редовните упражнения ще помогнат на децата ви да бъдат щастливи и здрави. Правилните играчки могат да засилят отрано интереса им към физическата активност. Водете редовно детето си на детската площадка, защото това е страхотно удоволствие за него, а и му помага да бъде активно, будно и бодро. Физическата активност подобрява и други основни умения като например баланса. Честото движение ще даде възможност на детето ви да отпусне агресията и стреса по естествен и здравословен начин. Освен това то помага на децата да спят по-добре през нощта, което означава, че и вие също ще се радвате на здрав и продължителен сън.

Въпреки че няма нищо лошо в играта с кукли или фигурки, включването на други образователни играчки в богатата палитра от възможни детски игри ще направи времето за игра на децата ви по-разнообразно, продуктивно и полезно. Забавлението и образованието не трябва да се изключват взаимно, не го забравяйте. Инвестирайте в бъдещето на детето си, намерете баланс между забавлението в името на забавлението и забавлението в името на ученето и развитието. Вашето дете заслужава възможността да разгърне целия потенциал, затова помислете добре за дългосрочните последици от играчките, които купувате.

Author

Светът на дървените играчки!