Настолните игри са били много популярни в миналото и е хубаво да отбележим, че и днес те продължават да се радват на значителен интерес. Развитието им също заслужава да бъде споменато. Ако преди бяха познати само няколко традиционни варианта като например „Не се сърди човече“, „Монополи“ и „Шах“, то днес пазарът изобилства от предложения и за всеки вкус е възможно да се намери по нещо интересно.

Вероятно във всеки дом има скрита по някоя друга настолна игра, на която искрено се надяваме често да давате възможност да потапя семейството ви в забавно и вълнуващо приключение. Много хора сигурно биха казали, че време за игри не остава, но истината е, че времето, с което разполагаме всеки ден, е напълно достатъчно за всичко, което пожелаем и искаме да направим. Така че, не си търсете оправдания, а вадете настолната игра и сядайте да се забавлявате заедно с вашите близки или приятели. Емоцията, която ще получите от заниманието с играта, сме сигурни, че ще ви зареди положително. И ако все още се питате защо да го правите,  даваме ви няколко интригуващи причини.

Подходящи са за всички възрасти

Едно от основните предимства на настолните игри е възможността им да се играят от всички. Ами да, същестувават безброй вариации и пазарът ще ви представи както игри, подходящи за най-мъничките, така и предложения, които да заинтригуват по-ентусиазираните младежи, имащи желание да мислят дълбоки стратегии за победа над противниците си. В някои са нужни знания в областта на икономиката, търговията и парите, в други е важно да бъдете креативна личност, която обича да предизвиква своето въображение, в трети е нужно просто да мятате зарчето, да движите пионката в определени полета и да разчитате на своя късмет да ви направи победител. Възрастта не е от значение, можете с лекота да откриете игра, която да забавлява едновременно вас и децата ви, колкото и мънички да са те. За най-малките любители на игрите можете да погледнете предложенията на Haba.

Могат да се играят навсякъде

Няма нищо по-практично от подвижното и лесно преносимо забавление. Предстои ви пътуване, в което ще разполагате с много свободно време, което да оползoтворите с ваши приятели? Чудесно, една настолна игра в сака с багажа едва ли ще заеме много място. Настолните игри могат лесно да бъдат пренесени от едно на друго място и могат да ви осигурят забавлението, където и да се намирате.

Подобряват уменията за работа в екип

Ами да, настолната ира често си е работа в екип. Понякога игрите са така направени, че позволяват формирането на отбори, друг път пък всички играчи трябва взаимно да си помагат, за да могат заедно да стигнат до финала и да победят самата игра.

Социализират участниците им

Малко неща са по-добри от това да прекарваш времето си с приятели. Настолните игри дават точно това – споделено време, в което да бъдете очи в очи с вашите близки хора. Днес живеем в толкова силно дигитални времена, че тези моменти сякаш са останали на заден план, компютрите изцяло са ни завладели и забравяме да общуваме истински. Настолните игри са чудесен начин да си припомним чувството да бъдем близо до важните за нас хора и да споделяме заедно емоции на сплотеност и споделеност. Една настолна игра със сигурност ще ви подари тези забравени емоции, не се колебайте да си ги дадете още сега.

Помагат ви да бъдете по-комуникативни

Много настолни игри изискват от участниците да обясняват един на друг дадени думи с жестове, рисувайки или с асоциации. Всички тези дейности тренират вашия ум и развиват комуникативните ви умения. Общуването е важно и каква по-добра възможност от тази чрез игра да усъвършенствате вашите умения в общуването ви с околните.

Забавляват ви

Забавлението е в основата на всяка игра. Съревнованието помежду ви, уменията ви в измисляне на стратегия, гениалната маневра или изкусната дипломация в преговорите по време на играта, заедно с постоянните шеги и майтапи ще ви подарят чудесното чувство на споделено удоволствие.

Не губете време и не търсете оправдания, забавлявайте се, защото смехът е здраве.