Всеки един родител иска детето му да играе на воля, без да се притеснява, че може да се зарази от нещо. Личната хигиена при децата е от особено значение за тяхното развитие и е добре играчките да се почистват редовно, тъй като се използват постоянно.

Но от друга страна не се препоръчва и прекалено много почистване, тъй като децата трябва да изградят контакт с микробите, за да развият имунна система. Трябва да намерите баланс между това детето да играе с чисти играчки и паниката си, че след като е паднало веднъж на земята, играчката е мръсна и ще навреди на детето.

„Златната среда“ в тези ситуации е играчките да се почистват обстойно поне веднъж седмично.

Попарване с вряла вода
И преди сме споменавали този метод. Просто потопете във вряла вода за няколко минути играчките и след това ги подсушете. Това е най-бързият начин за дезинфекция на играчки.

Детски сапун и кърпа
Пластмасовите играчки не могат да се почистват по горния начин, тъй като могат да променят формата и да се деформират. Поради тази причина е добре да ги почистите с топла вода и сапун. Сапунът е хубаво да бъде детски или домашен, тъй като няма дразнещи вещества в състава си.

Дървените играчки не се накисват
Много родители избират дървените играчки, тъй като са приятни на допир за малкото дете, но също така са и екологични. Те обаче не могат да се накиснат във вода. За да ги почистите можете само веднъж да топнете с играчката в топла вода и след това я подсушите. Друг вариант е да ги минете с влажна кърпа. Ако играчката има различни дупчици, улейчета и други подобни, то те се почистват с четка за зъби.

Дрехите на куклите
Дрехите на куклите също се перат. Всички ние сме ставали свидетел на това, което децата правят – имитират възрастните. Това често става с даване на храна на куклата или поднасяне на чай. В резултат на това често върху дрехите на куклите можете да видите петна от напитки и храни. За да ги изперете в пералнята е добре да ги сложите в пликчета, които са създадени за фино пране.

Ако пък не ви се си иска да рискувате, можете да изперете дрешките с топла вода и сапун.

Меките играчки 
Тези играчки не могат да се перат в пералнята, тъй като това би нарушило целостта им. Тях можете редовно да ги изтупвате от праха или да ги почиствате с леко влажна кърпа. Препоръчва се да ги поръсите със сода бикарбонат и да изчакате 20 минути. След това енергично изтръскайте.

Author

Светът на дървените играчки!