Възможно ли е да повишим интелигентността на детето си?  Как играчките влияят на детето? Наистина ли те правят детето по-умно? Учените са доказали, че не скъпите играчки привличат вниманието на детето, а действието, което те извършват. В тази статия ще ви представим 5 играчки, които ще повишат IQ-то на детето.

Плюшени играчки

В най-ранна възраст децата започват да опознават света около себе си и в това число – плюшените играчки. Те със своята мекост и материя, която е приятна на допир, привличат детското внимание и бързо попадат в техните прегръдки.

В тази възраст емоциите провокират учене. Малките приятели ги учат да бъдат отговорни и да поемат отговорности.  Те влизат в ролята на родители – грижат се за играчките си все едно са деца. Това развива техните умствени способности. Правят това, което всички родители правят – къпане, хранене, преобличане и т.н.

Социалната им роля се променя – от деца те стават възрастни. В тях се пробуждат емоции като любов, привързаност, емпатия, които ги изграждат като емоционално изградени интелигентни личности.

Книги под форма на игри 

За най-малките има меки бебешки книжки, които са чудесни за опознаване на света. Те са леки и приятни на допир и по този начин малчуганите не усещат никакъв дискомфорт при играта. Когато този период отмине, можете да вземете книга-игра. Те са интересни, тъй като развиват някаква история, а и стимулират логическото мислене. Такива са например магнитните книги

В тези игри можете да се включите и вие и да бъдете чудесен учител. Това, че децата не могат да четат, не означава, че не трябва да им взимате детски приказки. Напротив, когато им четете, те се ориентират по рисунките. Слушайки гласа ви те по-добре запомнят историята, а паметта им се тренира.

Любовта към книгите се преоткрива в любовта към четенето, а този любов преминава в мислене.

Книгите със загадки са чудесен преход към бордовите игри, които развиват редица полезни качества – пресметливост, планиране, търпеливост, стратегическо мислене.

Пъзели

Според някои учени пъзелът развива и двете полукълба.  С него детето се научава на аналитичност, но и на да успява да решава проблеми. В случая проблемът е пъзелът, а той ще се реши, когато всички части отидат по местата си.

Интелигентността се развива чрез подобряване на връзката между очите и ръцете.  При по-малките деца можете да наблюдавате стремеж да поставят част от пъзела на място, което не е предназначено за него.  Те могат да се опитват доста упорито, докато не погледнат по-обстойно и не видят, че само с упоритост няма да стане. Всъщност, това е един малък скромен опит, който развива ума им.

Лабиринти

Лабиринтите също развиват когнитивния свят на детето. Те му помагат подсъзнателно да откриват най-добрите решения на дадени проблеми. Така научават и какво означават предизвикателствата, които на по-късен етап ще се появят. Днес повечето производители залагат на цветните окраски, с които да привличат вниманието.

Лабиринтите показват и учат на децата да следват определени модели и да се научат да намерят нови начини за разрешаване на казуси.  При по-малките лабиринтите са разделени по теми. Например, някои са животните, други са за растенията и така нататък.

Конструктори

Конструкторите могат да се приемат като пъзели, но в малко по-свободна форма. Независимо дали децата ще подреждат определена фигурка от опаковката или пък ще ги използват по свое усмотрение, те пак редят пъзел.

Те могат да направят животно, къща или нещо друго, но заниманието ги уча да въдворят ред в хаоса. На по-късен етап това ще им помогне в ученето и работата.  Именно те са най-големите учители за детето. Дори кулата да се разпадне, това не е краят на света и не трябва да се влагат излишни емоции или да се драматизира – всичко е поправимо.

Тези играчки развиват интелигентността на детето и стимулират лявото полукълбо на мозъка, което е количество, симетрия и обем, но и дясното – интуиция, творчество, въображение. Но преди всичко децата се нуждаят от вас. Вие сте им опората в началото, което е важно за спокойствието им. Когато те са спокойни, могат да развиват и интелигентността си.