Плюшените играчки присъстват във всяка детска стая. Те са меки, приятни на допир, сладки на вид, обичат да се гушкат и могат добре да пазят детски тайни. Ако за възрастните те са просто една от многото възможни играчки, то за малчуганите те са добри приятели. Замислете се, извън семейството, именно с плюшените играчки се изгражда и развива първата връзка на детето. Освен че се превъръщат във любимци за децата, тези меки, симпатични играчки всъщност имат и много предимства. В следващите редове ще споделим някои от тях.

Осигуряват спокойствие на мъника

В компанията на своята плюшена играчка детето усеща комфорт, изпитва сигурност, доверява се и се чувства уверено да стъпва смело в различните предизвикателства на живота и да открива нови светове. Трудни и страшни моменти хлапетата често преодоляват с помощта на плюшената играчка. С нея сънищата са по-спокойни, игрите по-весели, тайните по-съкровени и истински.

Помагат за изразяването на детските емоции 

Вероятно всеки родител е забелязал как понякога плюшената играчка е обгрижвана, гушкана, галена, докато друг път тя е обиждана, удряна, хвърляна. Именно по този начин можем да разберем какви емоции се крият в детската психика и ако детето отказва да ни покаже, че има проблем и се чувства разгневено, ядосано, огрочено, то чрез начина, по който се държи със своя мълчалив плюшен приятел, можем да разберем сами за съществуващ проблем.

Изграждат социалните умения чрез ролеви игри 

Малчуганите се учат постоянно и много любимо за тях занимание е да подражават, като разбира се, най-удобно за пример е да бъдат използвани мама и татко. Ето защо често можете да видите семейните ви отношения да бъдат практивуани върху плюшената играчка. Това може да ви помогне да забележите проблем във вашето поведение, за който дори не сте подозирали.

Отношенията между братята и сестрите, между родителите и децата, могат да бъдат използвани за ролеви игри с плюшковците. Така те могат да се хранят, да се обличат, да бъдат прегръщани, утешавани или приспивани. Репетирайки различни ситуации, на които детето е станало свидетел, то всъщност демонстрира своите наблюдения, развива свои умения и се учи на различни отношения.

Развиват езиковите умения 

Много често плюшените играчки първи научават за новите думи, появили се в речника на техния приятел. Когато малчуганите се научат да говорят, те се вълнуват да практикуват своето ново умение и споделят всичко научено със своите плюшени играчки. И ако детето се притеснява да говори пред хората, то със своите играчки то е спокойно и уверено в разговорите си, упражнява постоянно наученото и така развива езиковите си умения.

Разнообразието от плюшени играчки е голямо. Еднорог, мечка, лама, прасенце, пате, коала, куче, панда… Голямо богатство, от което детето ви да избира своя нов приятел.

Плюшените играчки помагат на мъниците да развият социалните си умения и да градят доверие, защото те винаги са на разположение, готови са да се включат във всяко приключение и във всеки един момент могат да ви дадат утеха и топла, мека прегръдка. В своята най-ранна възраст децата развиват силна връзка с тях, стават неразделни и верни приятели. И в това няма нищо лошо, затова ако вашето мъниче все още няма подобна играчка, то е време да поправите това. Подарете на детето си емоцията на плюшеното приятелство.