Още с появата си, новородените вече са готови за срещите си с всичко, което ги заобикаля и опознаването на света започва ден след ден да се случва с все по-голям интерес и любопитство.  В самото начало на своя живот, мъничетата имат нужда преди всичко от вашите грижи, внимание и любов. С порастването им обаче те изпитват необходимост от присъствието на някой, който да ги насочва и ориентира в обстановката около тях, да им помага с физическото им развитие, да ги учи и да бъде с тях във всяка тяхна стъпка. И разбира се, това отново сте вие, родителите. Как да им бъдете в помощ в тяхната мисия да опознават заобикаляващата ги среда? В следващите редове ще ви дадем някои полезни идеи.

Не е нужно детето ви да бъде голямо, за да имате възможност да играете с него на разнообразни и забавни игри. Това може да се случи в самото начало на вашата връзка. Нужно е просто внимателно да помислите кои са подходящите занимания, които едновременно ще забавляват и развиват детето.

Опознаване чрез докосване
Както всички знаем, за бебетата начинът, по който разучават, е да докосват. Те хващат всичко около тях и опипвайки го правят опити да разберат какво е.  Това е чудесен начин да ги научите на частите от тялото, например. Ами да, може да хващате ръчичките им и с тях да докосвате вашите лице, нос, уши, очи. При допира им, споменавайте имената им, обяснявайте кое какво е, изговаряйте бавно и отчетливо думите. След това може да повторите дейността, като ръчките на бебето ще докосват този път неговите собствени крачета и лице. Този метод е особено полезен за учене в най-ранна възраст, но ако го използвате за предмети, не трябва да забравяте, че мъниците слагат всичко в устата си. Бъдете нащрек и никога не ги оставяйте сами в стаята, ако около тях има малки предмети.

Подаване, хвърляне и проследяване на предмети
От третия месец натам детето започва да има способости да следи различни предмети. И този период е добра възможност да покажете на мъничето, че предметите се движат. Местете различни неща по големина и форма от едно място на друго и следете реакциите на бебето. Вероятно на моменти самото то ще посегне към даден предмет с цел да го премести. Подавайте си безопасни играчки, позволете на бебето да вземе, след което да хвърли нещо на пода. Ирайте си на подаване и хвърляне и не се сърдете, ако мъника запрати всичко на земята, а напротив – усмихнете се и го подкрепете в това начинание, правейки същото като него. Всички тези упражнения ще накарат мъника да се смее и освен това ще развият неговата финна моторика и ще му помогнат за ориентацията в пространството.

Познай какво е това
След като започнат да се появяват зъбките, някъде около шестия месец, всичко започва да представлява интерес за малчугана и той смята за редно да слага всичко за проверка в устата си, за да могат новопоникналите зъбки да го тестват. Имайки това предвид, подбирайте внимателно предметите, които ще давате на детето да опознава и разучава, важно е те да бъдат чисти. Питайте за всичко, което детето взима в ръце, докосва и заглежда с поглед. Поризнасяйте на глас думите и давайте възможност на малките пухвавки пръстчета да пипат навсякъде, където поискат, стига, разбира се, да е безопасно.

Създаване на рисунки
Ако детето ви вече е навършило годинка, игрите ще стават все по-забавни. Може да опитате да творите заедно и да създавате картини, а и не само. Осигурете подходящо място за рисуване, хубаво е това да не бъдат стените в дома или мебелите, блокчетата за рисуване са много подходящи. Придайте цвят на белите листа и дайте воля на своето и въображението на вашето дете. Ако малчуганът прояви завиден интерес в областта, отделяйте често от времето си, за да творите заедно.

Забавни физономии
Няма нищо по-атрактивно за мъничето от вашите забавни физономии. Ако бебетата правят смешни муцунки съвсем несъзнателно, то вие може да го правите нарочно, за да карате личицето на мъника да сияе от щастие. Играта на забавни физономии може да се окаже любимата на вашето дете, а за нея не е нужно нищо друго, освен това да присъствате. Какво по-чудесно от това?

Разказване за нещата
За да помогнете на детето да учи бързо и с лекота за света около себе си, то говорете за всичко, което ви заобикаля, за всичко, което правите и въобще за абсолютно всяко нещо от вашето ежедневие. Децата имат нужда от това да чуват гласа ви. Използвайте го, за да ги успокоявате, когато се налага, за да ги разсмивате, за да ги учите и развивате.

И сред всички тези игри, разбира се, ваш голям помощник в забавлението за най-мъничките, могат да бъдат и бебешките играчки. А кои са те може да прочетете в статията ни на тема “Подходящи подаръци за най-мъничките”.

Надяваме се да сте открили нещо полезно в написаното дотук. Намерете вдъхновението вътре в себе си и забавлявайте мъничето още от първите му мигове с игри и говорене, с усмивки и сладки прегръдки и целувки. Бъдете зедно и създайте красиви спомени на споделеност.