Днес живеем във време, в което ежедневието ни е завладяно от технологии. Дигиталните устройства са превзели съзнанието ни и за жалост все повече деца в ранна възраст се пристрастяват към смартфоните, таблетите и видеоигрите. И макар някои играчки от миналото да са загубили вече своята популярност и значимост, все още има такива, удоволствието от които се пази и днес. Едно такова неостаряващо занимание е любимото на много хора редене на пъзел. А кои са ползите от заниманието? Предстои да разберем в следващите редове.

Подобрява краткосрочната памет
Интересен факт е, че в днешно време дори възрастните често търсят пъзелите, за да предзвикат своята мисъл. Защото пъзелите, освен че са забавни, са и много полезни. Реденето на пъзел помага за подобряването на краткосрочната ни памет – тази, с помощта на която помним форми и цветове. Ако редим често пъзел, в стремежа си да открием кои парчета са съвместими едни с други, получаваме умението да визуализираме по-голяма картина.

Усъвършенства креативността
Може да не ви се вярва, но пъзелите ни помагат да придобием по-добри умения за решаване на всякакви проблеми, те усъвършенстват нашата креативност в подхода ни към търсенето и намирането на дадено решение. Както всички знаем, процесът на редене на пъзел включва много опити, голяма част от които са грешни, а именно това води до промяна на нашите перспективи.

Подобрява визуално-пространствените умения
Друго важна полза, която можем да получим от реденето на пъзел, е подобрението на визуално-пространствените ни умения за разсъждение. Когато решаваме пъзел ни се налага да разглеждаме различни парчета от него и да разсъждаваме кое къде би могло да се вмести. Регуярното прилагане на този мисловен процес ни помага да бъдем по-добри в шофирането, в използването на карта, дори в събирането на багаж, улеснявайки правилната ни преценка за това колко предмета могат да съберат в едно или друго място.

Други ползи
Няма съмнение, че реденето на пъзел повишава коефициента на интелигентност. Пъзелите подобряват нашия речник, засилват паметта ни, влияят положително на цялостния ни начин на разсъждение. Предимствата от заниманията с пъзели не свършват дотук. Пъзелът понижава нивата ни на стрес, повишава вниманието ни върху детайлите, прави ни по-прецизни и внимателни, а всичко това води до по-качествена работа във всяко едно отношение. И още един интересен факт за реденето на пъзел, с който вероятно ще изненадаме много от нашите читатели, но повярвайте ни, така е – реденето на пъзел увеличава производството на допамин в мозъка, което означава, че ако се занимавате с пъзел ще подобрите настроението си и ще получите прилив на оптимизъм. Ами да, кой не е щастлив когато види завършения и успешно нареден пъзел?

И ако вече сме събудили интереса ви към реденето на пъзел и ви се е приискало да се сдобиете с нещо интересно, можете да разгледате нашите предложения. Богатството от артикули е голямо и сме сигурни, че ще намерите нещо атрактивно, което да привлече вниманието ви. С дръжки, триизмерен, логически, мини, са само малка част от пъзелите, които можете да откриете в нашия сайт.

Не пропускайте да зарадвате детето си, а защо не и самите вас с нещо толкова популярно, полезно и интересно като пъзела. Споделете времето си заедно с вашето мъниче и си подарете общата сладост от пъзел приключението.