Реденето на пъзел е игра, която спокойно може да се нарече най-доброто забавление за малки и големи. Ако количките са любими на момченцата, а куклите на момиченцета, то пъзелът привлича вниманието и на двата пола и за него възрастови ограничения няма.

Знаете ли от колко части се състои най-големият пъзел в света? Цели 551 232. Той е бил нареден от общо 1600 ученици във Виетнам през 2011 година. Интересно, нали? Макар да не можем да ви предложим пъзел в такъв мащаб, сигурни сме, че в нашия сайт ще си намерите нещо по ваш вкус. Днес ще ви представим само малка част от богатия ни асортимент.

Традиционни пъзели

Няма нищо толкова удовлетворяващо, колкото да наблюдаваш как купчината с парчета бавно се трансформира в завършен, цялостен образ. Традиционните пъзели са идеални за самостоятелно или колективно занимание, което ще ви помогне в борбата със скуката. Може да разгледате предложенията на Educa и идеите на Castorland. Сред тях ще откриете както детски пъзели, така и такива, подходящи за вас или за някой ваш близък и приятел.

Образователни пъзели 

Какво по-хубаво от това да се забавляваш и да учиш едновременно. Има безброй начини това да се случи и разнообразието от образователни пъзели в нашия сайт го доказва. Може да изберете пъзел в тубос и да запознаете детето с периодичната таблица, с видовете птици и различните породи кучета, а също и с частите на тялото. Всичко това с помощта на идейните предложения на Rex London. Сред тях ще намерите и атрактивни мини пъзели, които също заслужават вниманието ви. И като сме на вълна образование. Може би е добре тук да вмъкнем и магнитния пъзел карта на света на Viga. С негова помощ децата ще научат континентите, оеканите и характерните особености на всяко приказно кътче от нашата Зема.

Триизмерни пъзели

Реденето на триизмерен пъзел е любима дейност както за 2-3 годишните мъници, така и за по-големите деца, тийнейджърите, а дори и за възрастните. Те са подходящи за различни възрасти и предпочитания. Спокойно можем да ги наречен “храна” за интелекта и стимул на творческите идеи. Дървените пъзели на Ugears са изключително интересни и със сигурност ще събудите любопитството към тях на много любители. Защо? Разгледайте техните предложения и сами ще разберете. Може би и Айфеловата кула на Revell ще привлече вниманитето ви или пък триизмерният Биг Бен. Ако пък познавате някой, запален по Космоса – предложението на Rex London – Направи сам космически превозни средства е точният начин да го зарадвате. Богатството е голямо, сами ще се убедите.

Пъзели с дръжки

Ако избирате пъзел за най-мъничките, е добре това да бъде пъзел с дръжки, защото съдържат малко парчета, които са големи по размер и на всяко от тях има дръжка, подходяща за хващане от малките ръчички. Картинките ще запознаят детето с животните, превозните средства, фермерския живот, природата и какво ли още не.

Знаеше ли? Попълването на пъзел ангажира двете страни на мозъка – логичната, аналитична лява страна, която работи за сортиране на всички отделни парчета, и по-креативната дясна страна, която прави по-голямата картина. Упражняването на двете страни на мозъка всъщност създава връзки между двете, помагайки за подобряване на нашата памет, разбиране и учене. Това е нашият вид умствена тренировка.

Този вид когнитивно развитие е особено важен за малките деца, както и за подобряване на техните двигателни умения и за развитие на координацияте между очите и ръцете. Е, може би е време да си изберете пъзел.