Има някои играчки, които задължително трябва да присъстват в детската стая. И сме сигурни, че ако си имате палав мъник у дома, то вероятно много рано и съвсем бързо сте му подарили сортер, с който да се забавлява и обогатява едновременно. Не грешим, нали? Разнообразните сортери, низанки и игри с чукче са изключително полезни за детското развитие и помагат на малчугана в много аспекти. Днес ще си поговорим именно за този тип артикули и ще споделим с вас някои техни основни ползи. Няма да губим повече време, започваме.

Развиват фината моторика 

Фината моторика е свързана с всички онези движения, които ежедневно извършваме с пръстите на ръцете си, включително хващане, хранене, писане, рисуване, рязане, връзване, моделиране, закопчаване и други. Толкова механични и естествени са от наша гледна точка, правим ги постоянно, без да се замисляме, без да полагаме усилия. За новородените обаче това е предизвикателство и малко помощ няма да е излишна. След раждането бебетата държат ръцете си свити в юмрук, по-късно те естествено започват да развиват фината си моторика като опознават света, държейки и изучавайки предметите с ръце. За да помогнете на мъника в този процес е важно да му предоставяте възможност да играе с различни сортиращи играчки. Така детето постепенно ще започне все по-умело и координирано да използва пръстите на ръцете си, а това ще улесни изцяло неговото еждневие на по-късен етап в живота му.

Насърчават пространственото и комбинативно мислене 

Пространствената интелигентност или визуално-пространствената способност е от особено значение за решаването на различни задачи. Колкото по-развита е тя, толкова по-лесно можем да си представим различни визуални перспективи. Важно е нашето мислене да бъде многобхватно, за да позволим на ума ни да генерира, задържа, извлича и трансформира добре структурирани визуални образи. В ранна възраст децата могат да развиват тези свои специални умения с помоща на различни дървени формички, кубчета, низанки, пъзели. Всички тези играчки ще научат малчугана да свързва и съчетава нещата по начин, който да бъде успешен и да доведе до положителни резултати в съответната дейност.

Помагат на мъника в разпознаването на форми и цветове 

Разбира се, способността ни да се ориентираме в различни цветове, форми и размери, е също от изключителна важност. Помогнете на децата си да я придобият с лекота, без дори да разберат, само докато играят. Сортери с формички, сортери с животни, сортери с геометрични фигури, всички те ще запознаят малчугана с цветовете и ще го научат да различава различните форми и да прави разграничение между голямо и малко.

Помагат за речта и проговарянето 

Вероятно не сте се замисляли, но всъщност игрите за сортиране спомат дори за развитието на онази част в мозъка, която е свързана с речта и проговарянето.

Както става ясно, ползите са многобройни, сортерите са важни за детето, за да развие то различни умения и качества, които ще му донесат ежедневни ползи, ще улеснят работата му и ще го формират като осъзнаваща, търсеща и мислеща личност.

Author

Светът на дървените играчки!