Стилен интериор може да бъде създаден в стая за две деца, които помещават една и съща спалня. Тук намират място огледала, стенни аплици и няколко тематични плаката, които са задължителните атрибути на всяка детска стая. Когато две деца съжителстват в една и съща стая, ако е възможно, можете да създадете зона за игра и зона за отдих. Въпреки че за много жители на нашата страна това може да бъде проблематично поради скромните площи на детските стаи в жилищата.

За да се чувстват децата в детската стая възможно най-удобно, трябва да премислите няколко точки предварително.

Първо, и за двете деца, трябва да се осигури източник на осветление. Това може да бъде настолна лампа на нощното шкафче или стенна лампа на стената над главата на двете легла. Този въпрос става актуален, когато не е възможно да се поставят две легла близо до прозореца.

На второ място, за всяко от децата трябва да има отделна зона за съхранение на дрехи. Неговата роля може да се отреди на два отделни гардероба или един общ гардероб, в който всеки да има свое разпределение. Разбира се, гардероб, разделен на секции, би бил идеален вариант, но често в малките детски стаи, това просто не е възможно.

На трето място, движението на всяко от децата в стаята трябва да бъде възможно най-удобно, за да не си пречат едно на друго. За това леглата се поставят по такъв начин, че в близост до всеки да остане най-малко 60 см широка пътека.

Възможности за поставяне на две отделни легла

На първо място, за правилното зониране на стаята, трябва да решите как да поставите двете легла и след това да разпределите другите зони – за работа, за игра и за съхранение.

Ако децата са от един и същи пол и са все още малки, подходящи са няколко варианта за открито настаняване: когато местата за спане не са затворени от гледката на двамата обитатели. Разположението на местата за спане директно зависи от местоположението на вратите и прозорците и формата на стаята като цяло.

Поставяне на легла успоредно едно на друго

В този случай местата за спане могат да бъдат разположени успоредно едно на друго или на противоположни стени.

Добър вариант е да бъдат и двете с таблата към една и съща стена. Дизайнерите препоръчват този метод за по-просторни детски стаи. Основното правило в този случай е да се спазва симетрията. Всяко дете трябва да разполага със собствено отделно място за спане, собствен шкаф и собствен гардероб, собствено работно място и може би стол за почивка. Всички обекти трябва да са разположени симетрично един на друг, тоест в огледален образ. Добре е да изберете сходни или допълващи се модели битов текстил – спални комплекти, одеяла, покривала, декоративни възглавнички, столовки и други.

Този метод за поставяне на местата за сън може да се използва както за малки деца, така и за юноши. Но само ако разликата във възрастта не е голяма или няма деца от същия пол.

Author

Светът на дървените играчки!