Живеем в забързано ежедневие, в което всеки ден е пълен със задачи. Как да предотвратим забравянето на някои от тях и съществуват ли начини, по които да организираме дните си правилно, да разпределяме времето си и да успяваме ефективно да отмятаме задача след задача, а накрая да ни остава време и за почивка? Отговорът е „да“ и в следващите редове ще ви дадем някои полезни съвети, с които да постигнете това.

Отделяйте време за списъци със задачи 

Научете се да записвате всичко, което ви предстои като ангажимент, било то да пишете дипломна работа или да напазарувате хранителни продукти за вкъщи. Това е полезно, защото ако имате нагледно списък със задачи, съзнанието ви предварително ще се е подготвило за предстоящата задача и ще ви дава сигнали да действате. А отмятането на задачите и задраскавнето им в списъка, от своя страна, ще предизвикат удовлетворение у вас и ще ви накарат да се почувствате добре. Списъците можете да изготвяте в телефона си или да използвате стария начин и да записвате всичко важно в тефтерче.

Не отлагайте работата 

Всички сме свикнали да отлагаме ангажиментите и да вършим всичко в последния момент. Но защо? Така сами си предизвикваме стрес, от който изцяло бихме могли да се лишим, ако просто спрем да отлагаме, а започнем да действаме сега. Съвет от нас – изключете от ума си така позната ви и любима фраза „има време“. Тя няма да ви доведе до нищо добро. Да, време има, но защо е нужно да отлагаме нещо, което можем да свършим в същия онзи момент, в който си помислим, че можем и да забавим изпълнението на задачата. Отлагайки, ние всъщност усложняваме работата си и накарая се оказва, че времето не стига за всичко, именно защото сме си казали, че „има време“.

Планирайте 

Планирайте задачите си. Мислете за тях, подреждайте ги в съзнанието си, носете със себе си малко тефтерче, моливче, химикалка или друго, което да ви помогне да запишете задачата в момента, в който сте се сетили, че трябва да я свършите. Така ще лишите ума си от натоварването, което бихте му причинили, когато сте замислени и опитвате да си спомните“Какво още трябваше да свърша?“.

Използвайте бележки 

Всички обичаме малките цветни лепящи се листчета. Освен че са много весели и внасят настроение в ежедневието ни, те са и изключително полезни, защото ни помагат да не забравяме за важните неща. Листчетата за напомняме са ваш добър приятел, на който ви съветваме да се доверявате често.

Ако се научим да сме организирани, планиращи и мислещи, успехът ни е гарантиран и ви обещаваме, че ще спрем да забравяме. Напомняме ви колко важен е примерът, който даваме на децата си. Покажете им колко е лесно да планираш и колко е важно да не отлагаш и ги научете да подреждат ежедневието си ефектино, практично и полезно. Новата година е чудесно време, в което да си поставим за цел да изградим нови навици – действайте, бъдете успешни!

 

Author

Светът на дървените играчки!