Любимият летен и чакан от всички сезон най-сетне е тук и вероятно много от вас вече плануват своята лятна ваканция. Ако ще пътувате за първи път на по-дълго пътешествие с вашето мъниче, то със сигурност имате нужда от съвети, с които да си осигурите сравнително спокойна почивка.

Децата са палави, децата имат свои собствени желания, разбирания, усещания и настроения. И родителите трябва да се съобразяват с тях. Не казваме да угаждате на всеки детски каприз, но поне да опитвате да синхронизирате вашето и настроението на детето ви, за да бъдат всички доволни. С предварителна подготовка и по-задълбочена и подробна организацията лятната почивка с детето е напълно възможно да се превърне в най-красивия ви спомен.

Изберете подходящо място

Още щом решите, че това лято ще си отделите време за лятно приключение, започнете да мислите за конкретното място, което ще изберете. Съветваме ви то да не бъде прекалено далеч от дома ви, защото дългият път с дете не е никак лесна задача. Освен това, хубаво е мястото, на което ще се спрете, да бъде подходящо за деца, ако е море, то нека е по-спокоен залив, с възможност за плитко място с вода, в което детето да се забавлява, ако е планина – то нека е някоя лесно постижима точка. И задължително, където и да сте, нека има развлечения за детето.

Помислете добре за самия път

Както споменахме, пътуването с дете е истинско приключение. Организирайте си пътя така че да имате по-чести почивки, избирайте дори местата, на които ще спрете, нека те са по-весели и развлекателни по един или друг начин. Докато сте в колата, е добре да сте се запасили добре с подходящи играчки, много идейни за целта за игрите за сръчност. Освен тях можете да вземете различни дрънкалки, карти за игра, книжки, които да разглеждате, заедно с детето, или пък да му четете, всичко, за което се сетите, че може да е от полза, нека присъства в багажа ви за път.

Съобразате програмата си с режима на детето 

Детето ви има нужди, които задължително трябва да уважите. Съобразете обиколката си спрямо храненето и съня на детето. Нека има паузи и подходящи места за почивка точно тогава, когато детето ви има нужда да спи или да се нахрани. Така няма да нарушавате неговия режим, което ще накара детето да бъде спокойно, а това от своя страна е важно за цялостното прекарване на почивните дни.

Разказвайте за местата, които ще посетите 

Не пропускайте да обяснявате на малчугана за всяко място, което ще посетите, разказвайте подорбно, без значение дали мъникът е достатъчно зрял, за да разбере каква информация му споделяте. За себе си то ще направи нужните асоциации.

Подарете един от почивните дни на детето ви

Без значение колко дни сте предвидили за почивка, съветваме ви поне един от тях да бъде посветен изцяло на детето ви, на неговите идеи и желания. Нека то реши къде да отидете, какво да направите и как да прекарате деня. По този начин със сигурност ще накрате детето да се чувства добре, да изпита увереност в себе си, да усети, че му имате доверие и сте спокойни да му позволите свободата да организира и реши само какво ще се случва в този специален ден.

Докато обикалате, се стремете да играете 

Във всеки един възможен момент се опитвайте да играете с детето, без значение дали ще си разказвате истории, докато се разхождате, ще си задавате гатанки, ще си измисляте приключения, или ще се криете от невидими чудовища, въображението ви нека диктува правилата на игрите, те могат да бъдат всякакви.

И за финал, не пропускайте да прибавите в багажа си всичко необходимо за игра – топка, фризби, хвърчило, бумеранг, играчки за пясък и каквото друго ви хрумне, че може да бъде от полза.

С предварително планувана организация, всяка почивка с дете може да бъде безкрайно приключение, което да се превърне в любим семеен спомен. Желаем вашата да бъде именно такава.