Вероятно на много родители се е случвало, влизайки в детската стая, очите им да видят едно цветно, разхвърляно пространство, от което мъника никак не се притеснява, а с щастлива усмивка на лице се забавлява, безгрижен и весел. На пръв поглед в това няма нищо лошо, но когато мама или татко настъпят някоя играчка на пода или не успяват с часове да намерят това, което търсят, тогава вече нещата придобиват малко по-различни измерения и родителите започват да търсят начини за овладяване на хаоса. Именно решения на този проблем ще се опитаме да ви дадем в следващите редове.

Не съхранявайте счупени играчки  

Ако не се съхраняват правилно и ако се играе редовно с тях, много от детските играчки или се повреждат, или части от тях се чупят. Това затруднява играта на детето и пречи на неговата безопасност. А никой не иска детето му да се нарани, докато си играе. Ето защо добра идея е те директно да бъдат изхвърляни. Не е нужно да трупате и пазите всичко, подарено на детето. Преглеждайте редовно играчките на мъника и винаги отстранявайте повредените такива, така ще осигурите и повече пространство.

Правилна подредба

За да не ви плаши хаосът в детската стая е добре да помислите за правилна организация на детските играчки. Оптимизирайте пространство с различни по големина кутии и сортирайте играчките според тяхната специфика. Това не само ще разчисти детското помещение, но и ще улесни играта на малчугана при търсенето на дадена играчка. Освен всичко това, кутиите са и чудесна декорация, допълваща атмосферата на детската стая.

Подарявайте играчки

Ежедневието на малките деца е една постоянна игра, родителите обичат да радват малчугана с играчки, роднините също. И с повод и без повод играчки се подаряват непрекъснато. Много от тях обаче не представляват интерес за хлапето, с тях се играе един път, след което се захвърлят на страна. В такива моменти е добре да помислим за подаряването на дадени артикули. Ако вашето дете не обича да играе с пъзел, за друго реденето на пъзел може да е най-любимото занимание. Ако вашето дете не се забавлява с даден творчески комплект, то друго може да обожава да твори. Всичко това важи и за всякакви други играчки – конструктори, кукли, плюшени мечета. Научете детето да подарява. Дайте му ценен урок и му покажете колко е важно да се помага. Потърсете заедно кампании и подберете ненужните играчки, които за друг ще се окажат несравнимо богатство.

Купувайте играчки с бъдеще

Добра инвестиция са играчките, които “растат” заедно с децата. Това са продукти, с които детето може да играе по различен начин в различен етап от своята възраст. Подобни играчки са например дървените кубчета, къщите за кукли и влакчетата с релси. С тях детето ви ще се забавлява продължително време, затова е хубаво да обръщате внимание на материала. Дървените играчки имат много по-дълъг живот, имайте го предвид.

Надяваме се да сте открили нещо полезно тук. Като последен съвет можем да ви кажем да подхождате с търпение към детето и да не забравяте, че за него е важно да усеща свобода в игрите си, не му я отнемайте.