Обичате да снимате и фотографията е част от вашето ежедневие? Имате си малък палавник у дома и искате да запечатате красиви моменти с него, но изпитвате затруднение? Не се тревожете, важно е просто да се въоражите с търпение. Много снимки ще е нужно да изтриете, докато стигнете до желания резултат, но повярвайте, накрая винаги се заслужава. Днес сме ви подготвили някои хитринки, с които да направите процеса забавен и да улесните поне малко работата си. Няма да губим повече време, да започваме.

Превърнете снимането в игра

Ако ще снимате собственото си дете, то първото и задължително условие е да не превръщате снимането в отделен, цялостен процес, който да се движи по определен сценарий. В противен случай, усилията ви ще са напразни, снимките – несполучливи, а детето ви ядосано. Никой не иска това, нали? Затова – нека снимането е просто част от играта, не планувайте, а бъдете винаги нащрек, дебнете моментите, в които мъника е спокоен, забавлява се и подарява усмивки постоянно. Играйте с него и запазете някой весел момент, правейки го спонтанно. Не забравяйте да вземете фотоапарата при всяка разходка, и разбира се, нека той бъде до вас винаги, когато имате желание за снимка. Подходящият момент може да ви изненада, бъдете готови.

Забравете за предварително планираните пози 

Никой малучган не обича да стои мирен, ако имате желание да му направите снимка, то добър съвет е да забравите изцяло за предварително планираните пози. Колкото и кадри да сте гледали в интернет и да сте си мечтали някой ден да направите подобен и на вашето дете, вероятността това да се случи е минимална. Оставете детето да се движи свободно, да прави движенията, които то пожелае, да се усмихва по начин, по който то си избере, дори ако някой малък модел реши да е сериозен, нека бъде така. Всяка изкуствена усмивка си личи, разваля снимката и отнема от естествената красива стойност, която носи фотографията с идеята си да запечатва топли, нежни моменти и спомени.

Снимайте в естествена среда на дневна светлина 

Не ви е нужно студио нито декор, за да създадете красиви снимки на детето си. Дори напротив, колкото по-естествена е средата, толкова по-истински ще бъдат кадрите ви. Плюшените играчки, детската стая, детската кухня, куклите и многобройните играчки са достатъчни. Снимайте у дома, на двора, на разходка в парка, докато мъника играе, свободен е, чувства се щастлив, усмихва се и е в своето нормално детско ежедневие. А едно допълнително условие, с което ви съветваме да се съобразите, е да снимате през деня. Дневната светлина е тази, от която се нуждаете, забравете за снимките на лампа, вечер, на спуснати щори и неотвесени пердета. Светлината на деня ще направи снимките ви чудесни, уловете нея и бъдете подготвени да хванете и точния момент, в който малчугана е на същата вълна, на която сте и вие. Резултатите ще ви харесат.

Дайте личен пример

Всички знаем колко много мъниците обичат да копират мама и татко. Може да използвате това и във фотографията. Какво имаме предвид? Просто позволете на детето ви да ви направи снимки, позирайте, стараейки се да бъдете максимално естествени и покажете на малчугана колко доволни сте от резултата. Искайте да ви снима отново и отново, със своето детско фотоапартче, с телефона ви, а защо не и с вашия фотоапарат. Сигурни сме, че така ще привлечете силно детското внимание и много скоро ще размените ролите.

Ако обичате предизвикателствата и можете да се определите като търпелив човек, значи снимането на дете ще е процес, който ще ви хареса, ако не, потренирайте с характера и се заемете със снимките тогава, когато се почувствате готови.

 

Author

Светът на дървените играчки!