Емоционалният свят на децата е цяла вселена, до която понякога трудно успяваме да стигнем. Важно е да бъдем внимателни с крехките емоции на малчуганите, да се опитваме да ги разбираме, да ги подкрепяме, да бъдем до тях и да ги подготвяме предварително за предстоящите важни събития в техния живот.

Тръгването на ясла често се оказва истинско предизвикателство, не само за родителитe, но и за децата. Мъничетата са свикнали с вашето присъствие, чувстват се добре близо до вас, дните им до този момент са били наситени с вашия образ, с уютната обстановка на дома, с познати лица и места. В един момент те са поставени в ново, различно пространство, виждат нови хора, нови играчки, цялата им среда се променя, трябва да свикнат с новите навици и новия начин на живот. Не бъдете изненадани, ако всичко това се превърне в стресиращ период за вас и вашето дете – нормално е.

И все пак има някои начини, които могат да ви помогнат да преминете леко и безпроблемно през тази крачка.

Говорете на детето за промяната 

Много е важно да започнете от рано да подготвяте мъника за новостите, през които ви предстои да минете. Използвайте често думата „ясла“, може съзнателно, докато се разхождате, да минете през някоя детска градина и да разкажете на детето за идеята на тази сграда. Може да измислите приказка за дете, което тръгва на детска градина, да гледате заедно подобно филмче, възможностите са много.

Превърнете в приключение подготовката

Помислете за всичко, което ще е нужно на детето ви в детската градина, изберете заедно с мъника детска раничка, в която да съберете необходимите вещи, съобразете се с желанията на малчугана, нека раничката бъде забавна, цветна и весела. Така детето с радост ще я носи и ще иска отново и отново да я слага на гръбчето си и да тръгва към детското заведение. Същото направете и с дрешките, пантофките, личната кърпичка и бутилката за вода.

Социализирайте детето 

Погрижете се за социализацията на мъника от рано. Водете го често на детски площадки, нека играе не само у дома, а и навън, с други деца. Така детето ще свикне с присъствието на други хора и ще му бъде по-лесно да се приобщи към новостите в детската градина.

Любима детска играчка 

Позволете на детето си да вземе със себе си своята любима играчка, каквато и да е тя – плюшена играчка, кукла, пъзел, сортер или др. Нейното присъствие ще помогне за детското спокойствие и ако мъника се натъжи по време на престоя си в яслата, то играчката може да се окаже добър помощник.

Вие познавате най-добре детето си и сме сигурни, че и сами ще намерите най-правилния подход, с помощта на който да преодолеете с лекота трудностите около тръгването на детска градина. Бъдете до детето си и не го упреквайте, ако не успява да свикне да бъде далеч от вас, подкрепете го и бъдете търпеливи.