Развитата детска фантазия е едно от най-хубавите качества на децата. Тя им помага да мечтаят смело и да вярват силно в сбъдването на техните желания. Въображението е способно да ни отведе далеч, много, много далеч. С негова помощ можем да се превърнем в рицари, можем да открием неоткриваеми места, да летим, да срещнем приказни същества, имаме ли въображение, то значи можем да имаме всичко.

Ето защо способността да фантазираме без ограничения и умението да се доверяваме на своето въображение са богатство, до което децата ни заслужават да се докоснат. Не спирайте детските фантазии да се развиват, не подхождайте с насмешка към развихреното въображение на детето ви, а напротив – стремете се да ги развивате и обогатявате непрекъснато.

За целта може да четете на детето си различни книги – приказки, стихотворения, разкази. Добър вариант е дори често самите вие да изисляте разкази, да включвате детето си в тяхното измисляне и да фантазирате на воля, без никакви ограничения. Книгите са може би най-важната основа, за да помогнете на малчугана да открие безграничните възможности на своето въображение.

Игрите са друг подходящ начин, с помощта на който да развиете максимално детското въображение. Може да се спрете на даден творчески комплект за рисуване, може да изберете хвърчило, което винаги някак те кара да мечтаеш, има безброй игри, които са създадени именно с идеята да развиват въображението при децата. Куклите за ръце, куклите за пръсти, куклените театри, с тях със сигурност ще подтикнете детето си да използва своята фантазия.

Създайте сами интересно тайно местенце, в което детето да играе свободно, да споделя тайни на своите играчки – било то кукли, колички или плюшени играчки. Два стола и едно одеяло са напълно достатъчни за тази идея. Разбира се, използвайте и въображението си.

Друг чудесен начин за пдхранване на детските фантазии е да предлагате на детето игри с предмети-заместители. Нека столът се превърне в кола, а една обикновена чиния –  в кормило.

Всичко това са само малка част от безбройните начини, с които можете да дадете импулс за развитието на въображението на вашето мъниче. Доверете са на собственото си въображение и вижте колко далеч може да ви отведе то.

Не забравяйте, че някога преди, когато самите вие сте били деца, също сте мечтали и смело сте претворявали фантазиите си в реалността. Измисляйки си свои светове, децата всъщност по един или друг начин решават в тях проблемите си, защото фантазията много често се оказва възможност да възстановиш своето душевно равновесие. Затова бъдете до децата си, когато мечтаят, доверяват се на фантазиите си и рисуват вълшебства със своето въображение. Те просто изживяват детството си по-възможно най-добрия начин. Не ги спирайте.